Război în Ucraina

Zelenski afirmă că a avut o discuție foarte bună cu Austin în Singapore

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat duminică, în Singapore, cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre nevoile de apărare ale Kievului, transmite Reuters.

În marja Dialogului Shangri-La desfășurat în Singapore, Zelenski și ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, au avut o discuție de peste o oră cu Austin. Discuția a fost „foarte bună”, a spus Zelenski la final, transmite sursa.

„Am discutat despre ceea ce este cheia: nevoile de apărare ale țării noastre, întărirea sistemului de apărare antiaeriană ucrainean, coaliția F-16 și pregătirea unui acord de securitate bilateral”, a indicat el pe platforma socială Telegram, citat de Reuters.

Austin l-a pus la curent pe Zelenski cu privire la asistența militară pentru Kiev și „a reafirmat angajamentul SUA de a menține sprijinul puternic”, a declarat un oficial al Pentagonului, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Cei doi lideri s-au angajat să întărească și mai mult parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite și Ucraina”, a adăugat el.

Adresându-se forumului de securitate din Singapore, Zelenski a spus că 106 state și organizații au promis că vor participa la viitorul summit de pace din Elveția, dar că este dezamăgitor faptul că unii lideri nu și-au oferit încă sprijinul.

El a mulțumit unor țări, precum SUA, Germania și Olanda, pentru asistența militară, în special pentru sistemele de apărare antiaeriană.

Pe platforma socială X, Zelenski a scris că s-a întâlnit de asemenea cu președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, cu o delegație a Congresului american și cu președintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta, care a fost de acord să participe la summitul de pace programat la mijlocul lui iunie în Elveția.

La conferința de anul trecut a Dialogului Shangri-La, Prabowo propusese un plan de pace indonezian pentru a se pune capăt războiului din Ucraina.

Duminică, adresându-se delegaților la conferință, ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a spus că, „în ce privește criza din Ucraina, China promovează discuții de pace cu o atitudine responsabilă”.

„Noi nu am furnizat arme niciuneia dintre părțile conflictului. Noi am pus controale stricte la produsele cu dublă utilizare și nu am făcut nimic pentru a alimenta flăcările. Susținem ferm pacea și dialogul”, a mai afirmat ministrul chinez.

Beijingul a decis să nu participe la conferința din Elveția.

Dialogul Shangri-La, organizat de Institutul Internațional de Studii Strategice de la Londra, se încheie duminică. 

#Zelenski #Austin #Singapore

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button