Război în Ucraina

Zelenski avertizează că rușii ar putea pregăti „ceva urât și violent” de Ziua Independenței Ucrainei

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a avertizat cetățenii țării să fie în alertă înainte de Ziua Independenței de miercuri, 24 august curent, care are loc la exact 6 luni de la începutul invaziei rusești. Liderul de la Kiev spune că rușii ar putea pregăti „ceva urât și violent”. Luptele din Ucraina au continuat pe câteva fronturi în ultimele 24 de ore. Zelenski a făcut referire în discursul său și la Crimeea și eliberarea acesteia de sub controlul Rusiei, în contextul în care armata sa ar efectua atacuri și operațiuni neasumate în regiune, transmite sursa.

Președintele ucrainean le-a cerut ucrainenilor să fie vigilenți înaintea sărbătorii de miercuri care marchează 31 de ani de independență de dominație sovietică. Ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei să „răspândească disperarea și frica” înainte de evenimentele de pe 24 august, care vin la șase luni după ce Rusia și-a început invazia din Ucraina, a spus Zelenski sâmbătă.

„Trebuie cu toții să fim conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă facă ceva în special urât, foarte violent”, a spus Zelenski în declarația lui nocturnă.

Starea de alertă din al doilea cel mai mare oraș ucrainean, Harkov, va fi extinsă pentru întreaga zi de miercuri, a spus guvernatorul regional Oleg Sinehub. Restricțiile de obicei sunt în vigoarea de la ora 22:00 până la 06:00 în orașul din nord-est care este lovit în mod regulat de bombardamentele rușilor.

„Rămâneți acasă și fiți atenți la avertismente!”, a scris Sinehub locuitorilor pe Telegram.

Luptele au continuat pe câteva fronturi din Ucraina în ultimele 24 de ore, inclusiv noi bombardamente au avut loc asupra regiunii anexate de ruși, Crimeea. 14 civili au fost răniți sâmbătă după un bombardament într-o zonă rezidențială din orașul Pivdennoukrainsk aflat în apropierea unei centrale nucleare, potrivit oficialilor ruși și ucraineni. Această lovitură precum și altele de lângă centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au reaprins temerile privind unui accident nuclear, au spus oficialii ucraineni.

Zelenski s-a referit tangențial în discursul său la ultima serie de explozii din Crimeea. Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri, însă analiștii au spus că cel puțin o parte din ele au fost posibile grație noului echipament folosit de forțele Kievului.

„Poți literalmente simți Crimeea în aer în acest an, că ocupația acolo este doar temporară și că Ucraina se întoarce”, spune Zelenski.

Zelenski le-a cerut totodată compatrioţilor săi să fie uniţi şi să continue să lupte.

„Pentru victoria Ucrainei trebuie să luptăm, mai sunt încă multe lucruri de făcut, trebuie să fim fermi şi să continuăm să îndurăm din nefericire multă, multă durere”, a declarat el.

Ucraina sărbătoreşte la 24 august Ziua Independenţei, când se vor împlini totodată şase luni de când trupele preşedintelui rus Vladimir Putin au invadat această ţară, la 24 februarie. O dronă care ar aparține armatei ucrainene a intrat sâmbătă se pare deliberat în acoperișul sediului flotei rusești de la Marea Neagră, care se află în Sevastopol. Guvernatorului regiunii, Razvojaiev, a spus că sistemul antiaerian fusese operaționalizat și a cerut locuitorilor să nu mai filmeze și să disemineze fotografii cum funcționează.

#Ziua_Independenţei #Ucraina #Zelenski #alertă #rușii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button