Economie

Zelenski: Vom avea un coridor de cereale din Ucraina spre R. Moldova

Aflat într-o vizită de lucru în România, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că în curând va funcționa un coridor de cereale din Ucraina spre R. Moldova.

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Cei doi șefi de stat au semnat ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de parteneriat strategic, transmite Digi24.ro.

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc domnule președinte, mulțumesc tuturor românilor pentru susținere și ajutor în această perioadă grea. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri. România ne-a ofrit sprijin militar și umanitar. România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. În România vor fi antrenați piloții ucraineni și am discutat despre asta cu președintele României. Am discutat despre solicitările dvs. În România se cunoaște bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele care atacă satele de lângă granița României. Se înmulțesc porturile de pe Dunăre care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Va începe sa funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova. Suntem convinși ca și Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene”, a declarat la Cotroceni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul său, președintele Romaniei Klaus Iohannis a vorbit despre relația dintre cele două țări și despre ajutorul României pentru Ucraina „cât este necesar, până la victorie”.

„Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, a declarat Klaus Iohannis.

#Zelenski #cereale #Ucraina #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button