Economie

Zona euro riscă să intre în recesiune. Băncile centrale majorează dobânzile

Economia zonei euro riscă să intre în recesiune în acest trimestru și nu pare să revină pe linia de plutire prea curând, pe măsură ce băncile centrale majorează drastic dobânzile.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a crescut în luna septembrie până la 47,1 puncte, de la o valoare de 46,7 puncte în luna august, cea mai redusă valoare din ultimele 33 de luni, transmite sursa.

Cu toate acestea, cifrele au fost încă sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție, iar Hamburg Commercial Bank a declarat că economia blocului comunitar se va contracta cu 0,4% în acest trimestru, mult mai rău decât nivelul de stagnare prezis într-un sondaj recent al Reuters.

„O recesiune devine din ce în ce mai clară în zona euro. Spre deosebire de semestrul de iarnă din 2022/23, slăbiciunea economică nu este concentrată în Germania, care a suferit în mod deosebit din cauza prețurilor ridicate la energie”, a declarat Christoph Weil de la Commerzbank.

„Creșterea între timp a dobânzii cheie a BCE cu 450 de puncte de bază încetinește economia în toate țările euro”, mai spune el.

Deși cei doi ani de înăsprire fără precedent a politicilor la nivel mondial ar fi putut atinge un punct culminant, marile bănci centrale au notificat că vor menține ratele dobânzilor la un nivel atât de ridicat cât este necesar pentru a învinge inflația.

Impactul se simte acum în mod clar, cu o activitate comercială în scădere în Germania, cea mai mare economie europeană, ceea ce indică o contracție în această țară din cauza unei scăderi susținute a cererii de bunuri și servicii.

Între timp, sectorul dominant al serviciilor din Franța s-a contractat într-un ritm și mai accentuat în septembrie, conform indicelui PMI, în condițiile în care scăderea cererii și a comenzilor noi a afectat a doua cea mai mare economie din zona euro.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, companiile au îndurat o lună septembrie mult mai grea decât se temea, marcată de creșterea șomajului și a riscurilor de recesiune.

Banca Angliei – care a avut acces la datele PMI – a întrerupt joi lunga serie de majorări ale ratei dobânzii, în condițiile în care economia britanică a încetinit și inflația a scăzut, însă guvernatorul Andrew Bailey a încercat să sublinieze că banca centrală nu crede că și-a făcut treaba.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button