Război în Ucraina

ABSURD: Putin declară că ucrainenii încalcă drepturile omului

Vladimir Putin lansează acuzații absurde, în mijlocul distrugerilor provocate de armata sa. Soldații ucraineni ar fi cei care încalcă drepturile omului, le-ar fi spus liderul de la Kremlin, sâmbătă, lui Emmanuel Macron și lui Olaf Scholz, într-o nouă convorbire telefonică pe care au avut-o a doua zi după summitul UE de la Versailles.

Liderul de la Kremlin îi acuză pe militarii Kievului că-i folosesc pe civili drept scuturi umane și că plasează armament greu lângă școli și spitale, transmite sursa.

În plus, ucrainenii sunt cei care întrerup operațiunile de evacuare a civililor și îi intimidează pe oamenii care vor să fugă din zonele de conflict, susține Vladimir Putin.

Putin a invocat, în cursul convorbirii telefonice cu cei doi lideri occidentali, „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor”, „luări de ostatici în rândul civililor”, „folosirea lor ca scuturi umane”, precum şi „desfăşurarea de armament greu în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor”, arată un comunicat al Kremlinului. 

El a acuzat, de asemenea, „batalioanele naţionaliste” ale ucrainenilor că „perturbă sistematic operaţiunile de salvare şi îi intimidează pe civilii care încearcă să evacueze” zonele de conflict.

„Vladimir Putin i-a îndemnat pe Emmanuel Macron şi Olaf Scholz să influenţeze autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să pună capăt acestor acţiuni criminale”, adăugă Kremlinul.

Cei trei lideri – care au vorbit aproape o oră și jumătate – au convenit să rămână în contact, precizează comunicatul de la Moscova.

Toate aceste acuze au fost calificate de Palatul Elysee drept „minciuni”, scrie Le Parisien. „Președintele Putin ne datorează niște explicații”, a transmis Președinția franceză.

De fapt, potrivit versiunii Parisului, Emmanuel Macron i-a cerut lui Putin să înceteze imediat focul și să permită evacuarea civililor din Mariupol, oraș aflat sub un asediu de proporții. Discuția dintre Macron, Scholz și Putin a fost „francă” și „dificilă”, iar cei doi lideri occidentali au făcut presiuni asupra președintelui Putin ca să-și respecte angajamentele sale și să accepte negocieri, arată Palatul Elysée.

Sursele de la Elysee mai spun însă că, în final, Vladimir Putin nu a dat niciun semn de flexibilizare. În consecință, „vom aplica noi sancțiuni și vom crește prețul pentru acest război” pe care trebuie să-l plătească Rusia, a transmis Președinția franceză.

Întotdeauna este loc de și mai rău, dar „lucrăm pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, mai spune Palatul Elysée, potrivit Le Parisien.

#Putin #declarație #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button