Economie

UE va oferi Republicii Moldova 10 milioane de EUR

Uniunea Europeană va oferi 10 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova.

Banii vor fi acordaţi prin intermediul proiectelor Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. În ultimii patru ani, UE a investit în dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova 4,25 milioane Euro, transmite sursa cu referire la Tvr Moldova.

Călin Harti şi-a deschis, în 2016, o mică afacere de fabricare a articolelor din carton ondulat şi hârtie kraft. Pentru a-şi dezvolta întreprinderea, a aplicat la două proiecte ale Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. A câştigat două granturi în valoare de 450 de mii de lei. A pornit afacerea cu cinci angajaţi, iar acum are 30. Pentru a-şi eficientiza întreprinderea, a aplicat şi la Programul „Ecologizarea IIM-urilor”

Călin Harti antreprenor: „În cadrul porgramului de ecologizare am cumpărat un pres special pentru o maşină de tăiat. Acest utilaj ne ajută să balotăm ceea ce iese din materia primă, maculatura. Sigur că voi mai aplica atât la proiectul de retehnologizare, internaţionalizare, acum suntem în proces de analiză.”

Uniunea Europeană a anunţat că va oferi încă 10 milioane de euro pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii să devină eficiente energetic şi inovative, lucru care va ajuta Republica Moldova să se apropie şi mai mult de standardele familiei europene.

Boris Filipov ofiţer de programe dezvoltare economică, Delegaţia UE în R. Moldova: „Planul UE de sprijin economic, care a fost lansat în 2021, are cinci puncte cheie. Pentru Republica Moldova punctul numărul unu este ajutorul pentru o economie competitivă, verde, inovativă şi durabilă. Ca parte a acestei componente, angajamentul UE este de a susţine peste 50 de mii IMM-uri în următorii câţiva ani.”

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunţat că acum se negociază semnarea unui nou Acord de granturi cu UE privind programul de sprijin al IMM-urilor.

Sergiu Gaibu ministru al Economiei: „Deja suntem în discuţii pentru a iniţia următorul program de susţinere, el se planifică pentru următorii patru ani de zile şi în discuţii este un buget de 10 milioane de euro.”

În acest an, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a lansat mai multe programe pentru întreprinderile mici şi mijlocii din R. Moldova. Printre ele – retehnologizarea şi eficienţa energetică, dar şi startup-uri tehnologice. Până la finele luii 2022, va fi dat startul unui proiect care vizează afacerile din turism.

Dumitru Pîntea director interimar ODA: „Programul dedicat turismului rural este un program aşteptat de acest sector. Urmează ca în această lună să fie demarate consultările publice. Au fost alocate deja 6 mil. de lei de la bugetul de stat pentru a pilota şi a lansa acest program. Suntem în discuţii cu delegaţia UE pentru un nou instrument de grant pentru ODA astfel încât să putem completa sursele financiare, care vin de la bugetul de stat astfel ca să venim cu un suport mai masiv pentru antreprenori.”

În perioada 2018 – 2021, Uniunea Europeamă a finanţat trei dintre programele de sprijin a antreprenorilor, implementate de Organizaţia pentu Dezvoltarea Antreprenoriatului. Este vorba despre proiectele PARE 1+1, Femei în Afaceri și Instrumentul de susținere a digitalizării afacerilor, cu un buget de 4,25 milioane de euro. În total, 564 de întreprinderi au beneficiat de finanțări nerambursabile, vouchere, instruiri și consultanță, fiind create 1582 de locuri de muncă. Ajutorul din partea Uniunii Europene a atras investiții de peste 8 milioane euro în economia națională.

#UE #suport #IMM

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button