Economie

7 milioane de euro vor fi acordate Moldovei de către UE pentru consolidarea securității și situații de urgență

Uniunea Europeană a aprobat astăzi, 02 decembrie un sprijin financiar pentru consolidarea apărării Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Decizia nu prevede însă furnizare de armament. Acest ajutor survine în urma solicitărilor din partea țărilor beneficiare și a fost aprobat în cadrul Instrumentului european pentru pace, se precizează într-un comunicat al Consiliului UE.

Sprijinul pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova „nu prevede furnizarea de echipamente concepute pentru a asigura o forță letală”, subliniază comunicatul.

Ucraina se află în tensiune de când Rusia a desfășurat importante mijloace militare și trupe de luptă la granița sa.

UE a oferit Kievului o finanțare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru „’întărirea capacităților forțelor armate ucrainene, în special cu unități medicale, spitale de campanie, unități de geniști și unități de logistică’”, se precizează în comunicat. De asemenea, se acordă sprijin pentru lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Georgia beneficiază de 12,7 milioane de euro și 7 milioane sunt alocați Republicii Moldova pentru a ajuta aceste două țări să își consolideze capacitățile forțelor armate de a oferi asistenţă medicală și logistică populațiilor civile „în cazul unei crize sau situații de urgență”’.

Instrumentul european pentru pace a fost creat în martie 2021 pentru a finanța acțiunile externe ale UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea la nivel internațional.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button