Economie

Va fi o lipsă de curent? Ministerul Energiei a explicat cum vor acoperi consumul țării

După probabila oprire a furnizării de gaze rusești în regiunea transnistreană, Uzina Raională de Stat al Moldovei nu va mai putea furniza malul drept cu energie electrică. Ministerul Energiei a raportat pe 23 decembrie că vârful consumului de energie electrică pe malul drept al Moldovei în timpul iernii atinge 850 MW. Departamentul a descris modul în care vor acoperi consumul țării și a cerut cetățenilor să economisească energie electrică în orele de vârf pentru a reduce consumul cu 60 MW, transmite sursa.

Termocentralele Termoelectrica și CET Nord vor asigura un consum de aproximativ 200 MW. Compania de stat Energocom va achizitiona inca 100 MW fiecare de la centrala nucleara Cernavodsk si termocentrala OMV Petrom din orasul romanesc Brasi. Aproximativ 10 MW vor fi asigurați de hidrocentrala Costești-Stanca.

Sursele regenerabile de energie, în funcție de vreme, vor putea produce de la 50 MW până la 150 MW de energie electrică. Iar pentru acoperirea sarcinilor de vârf, autoritățile vor achiziționa până la 200 MW de energie electrică pe bursa OPCOM din România. „Cu toate acestea, prețurile vor fi mai mari și extrem de instabile, deoarece depind de vreme și de cerere”, a avertizat ministerul, adăugând că capacitatea de transport garantată pentru Moldova este limitată la 315 MW. Autoritățile plănuiesc să conecteze linii electrice de 110 kV în România, ceea ce va permite transmiterea a circa 100 MW în plus.

Malul stâng al Nistrului își va acoperi propriul consum prin funcționarea MGRES pe cărbune, ale cărui rezerve vor fi suficiente pentru 50 de zile. De asemenea, malul stâng va folosi energie electrică produsă de hidrocentrala Dubossary.

Ministerul Energiei a avertizat că pentru a preveni penuria este necesar să se reducă consumul de energie electrică în orele de vârf – de la 07:00 la 11:00 și de la 18:00 la 23:00. „Trebuie să facem eforturi pentru a reduce sarcina de vârf cu aproximativ 60 MW”, a îndemnat departamentul.

#curent #economie #consum

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button