Recent, pe 8 decembrie Olaf Scholz a devenit noul Cancelar al Germaniei. Olaf, de fapt, nu este o personalitate nouă pentru arena politică germană. Membru al Partidului Social Democrat (SPD), el a fost anterior vice-cancelar al Germaniei al Angelei Merkel și ministru federal pentru finanțe din 2018 până în 2021.
Fostul primar al Hamburgului, în vârstă de 63 de ani, a promis continuitate după 16 ani de guvernare a doamnei Merkel, chiar dacă s-a balotat din partea Partidului Social-Democrat (SPD) – partid rival. Noul Cancelar al Germaniei, deja, a reușit să se manifeste prin câteva afirmații despre evenimentele actuale și situația actuală politică din Europa. În acest articol încercăm să înțelegem la ce s-ar putea aștepta de la Scholz societatea europeană și mondială și descriem câteva din afirmațiile pe care acesta a reușit să le facă.
Olaf Scholz – despre necesitatea de a consolida Uniunea Europeană
La scurt timp de la inaugurare, noul Cancelar al Germaniei a plecat și în prima călătorie în afara țării. În unul din discursurile sale acesta a afirmat că, în contextul de sustenabilitate și continuitate a politicii promovate de către Germania în ultimii ani, „Consolidarea Uniunii Europene pe scena globală și asigurarea faptului că Germania face parte din acest proces a fost și va rămâne cea mai mare prioritate”.
Olaf a menționat și importanța colaborării cu ceilalți membri ai Uniunii Europene. „Politica externă germană este o politică de continuitate”. Este necesar de remarcat că aceasta deja este o tradiție – odată inaugurat în funcție Cancelarul Germaniei merge în călătorii de lucru în afara țării pentru a consolida relațiile politice cu partenerii europeni.
Olaf Scholz – despre agresiunea Federației Ruse
Reieșind din situația tensionată de la hotarele dintre Rusia și Ucraina, Cancelarul Scholz a reușit să facă câteva afirmații și pe marginea acestui subiect. În ceea ce privește ultimele mișcări ale trupelor ruse la hotarele cu Ucraina, Scholz a spus că trebuie să fie „foarte clar” Rusiei că noi amenințări la adresa Ucrainei ar fi inacceptabile. Aici noul Cancelar s-a referit la eventualele și potențialele sancțiuni care pot fi impuse Federației Ruse, până și la sistarea lansării noului gazoduct de importanță economică primordială nu doar pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Gazpromul rusesc.
Pe lângă amenințările viitoare, Cancelarul german a vorbit puțin și despre amenințările actuale, și anume situația tensionată de la hotarele dintre Rusia și Ucraina. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de la granița ruso-ucraineană, spunând că trebuie să respecte principiile reducere și evitare a tensiunii care au predominat după Războiul Rece. Olaf Scholz, în acest sens s-a exprimat într-un mod clar, dar și destul de artistic: „Este foarte, foarte important ca nimeni să nu citească cărțile de istorie cu scopul de a redesena hotarele”. Prin această afirmație Scholz a menționat cât de important este ca să se respecte principiul invulnerabilității.
Despre Nord Stream
Nord Stream 2 a devenit, de ceva timp, un instrument de manipulare și presiune politică pe care Federația Rusă îl utilizează cu succes pentru a-și promova propriile interese și pentru a-și atinge propriile obiective. Lansarea acestui gazoduct reduce esențial rolul strategic, din perspectiva Federației Ruse, al relațiilor politice armonioase cu Ucraina. Prin intermediul noului gazoduct, Gazprom va putea furniza gaze naturale fără implicarea Ucrainei în procesul de tranzit.
Acest factor amplifică grijile Uniunii Europene privind posibilitatea unei invazii a Federației Ruse în Ucraina. Presat în această privință, Scholz a spus că se simte obligat să respecte angajamentele Cancelarului în funcție Angela Merkel cu privire la conducta aproape gata, inclusiv insistența ei că Germania ar putea sancționa Rusia dacă va folosi gazul „ca armă geopolitică” împotriva Ucrainei. Noul Cancelar al Germaniei a afirmat în acest sens că „Am muncit din greu pentru a ne asigura că este clar că Ucraina rămâne o țară de tranzit pentru gaze, și, prin urmare, toate înțelegerile pe care le-am găsit în această privință continuă să se aplice”.
Reieșind din background-ul noului Cancelar al Germaniei, dar și din afirmațiile pe care acesta a reușit să le facă, devine evident că, cel mai probabil, acesta va continua parcursul lui Merkel și se va orienta pe o politică bazată pe sustenabilitate. Acesta și-a manifestat deja poziția clară împotriva agresiunii ruse și vulnerabilității Nord Stream 2 în ceea ce privește riscul ca acesta să fie utilizat ca instrument de presiuni și șantaj politic.
– Antonio Bors