După cinci luni de invazie militară rusă pe scară largă a Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei nu a permis personalului militar rus să intre pe teritoriul țării. Acest lucru, potrivit „Adevărului european”, a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă, transmite sursa.
„Rotația militarilor în cadrul contingentului rus de menținere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile și pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a spus el.
Vorbim despre grupul operațional (OGRO), cu sediul în Transnistria, informează unian.net.
„Ofițerii așa-zisului grup operațional de trupe ruse nu aveau voie pe teritoriul Moldovei – formațiune ilegală pe teritoriul țării noastre care încalcă statutul de neutralitate. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reia poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor rusești și a depozitelor de muniții din țara noastră”, a spus purtătorul de cuvânt.
Războiul din Ucraina și situația din Moldova:
La 14 aprilie 2022, autoritățile moldovenești au acuzat armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni. Anunțul vine la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice au declarat că Moscova încearcă să-și completeze forțele în Ucraina prin recrutarea de oameni în Transnistria.
Pe 22 aprilie 2022, Federația Rusă a anunțat că în „a doua etapă” a războiului, armata rusă intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbassului, ceea ce va permite crearea unui coridor terestre către Crimeea și controlul asupra sudului al Ucrainei, care va acorda „Forțelor Armate RF încă o ieșire în Transnistria, unde se remarcă faptele de oprimare a populației de limbă rusă.
Pe 25 aprilie, serviciile speciale ale Federației Ruse au organizat o provocare cu explozii în capitala nerecunoscutei „Republici Moldovenești Pridnestrovie”.
Pe 26 aprilie, autoritățile moldovenești au anunțat că nu vor bloca Transnistria și sunt în favoarea unei reglementări pașnice a situației. Potrivit Maiei Sandu, escaladarea din Transnistria este cauzată de forțele „promilitare” din regiune interesate de destabilizarea securității.
„Acest lucru face regiunea vulnerabilă și creează riscuri pentru Moldova. Condamnăm orice provocări și încercări de a implica Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară”, a spus ea.
În același timp, Sandu nu plănuiește să poarte negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.
La 26 aprilie 2022, s-a cunoscut faptul că trupele Federației Ruse se pregătesc să efectueze un atac cu rachete asupra regiunii transnistrene și dau vina pe Ucraina pentru acest lucru.
La 27 aprilie 2022, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că Moldova nu are o armată pregătită pentru luptă. Șeful statului a subliniat că Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a crea o armată profesionistă și modernă.
Pe 27 iunie 2022, Sandu a declarat că nu vede încă amenințări iminente la adresa Ucrainei din Transnistria, unde sunt staționate trupe rusești.
În aceeași zi, 27 iunie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că un posibil atac din Transnistria, pe teritoriul căreia se află armata rusă, ar fi o palmă, la care Ucraina ar răspunde cu o lovitură.
Pe 14 iulie 2022, Sandu a anunțat că, în cazul unui atac rusesc, țara ei va trebui să lupte cu sape împotriva aeronavelor.
Pe 14 iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru un regim de economisire a energiei în această iarnă.