Război în Ucraina

Dilema lui Lukașenko

Pe fundalul unei creșteri a statisticilor privind pierderile militare în rândurile armatei ruse, așa cum o demonstrează atât experții militari ucraineni, cât și serviciile de informații britanice, Putin a început din nou să facă presiuni asupra lui Lukașenko, cerând ca Belarus să intre în războiul criminal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acesta a fost subiectul ultimei întâlniri a celor doi dictatori din 17 februarie. În același timp, Lukașenko înțelege că o astfel de decizie îl va costa puterea. Încercarea lui de a „aluneca” de la revendicările lui Putin nu este despre „patriotism”, ci despre propria sa securitate.

Belarus nu este Rusia, cetățenii celor două țări sunt fundamental diferiți unul de celălalt, în ciuda faptului că există într-adevăr o parte a populației de zombi pro-rusi în republică. Cu toate acestea, chiar și pentru ei, interesele personale sunt mai presus de stat. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că conceptul de patriotism în Belarus este foarte diversificat. Da, acest lucru a contribuit la eșecul protestelor din 2020, deoarece societatea a fost împărțită în participanți și telespectatori. Cu toate acestea, printre cei care nu au susținut protestele, nu a existat un apel clar de a ucide sau de a bătu protestatarii. Mai puțin de zece la sută din populația Belarusului o susține cu adevărat pe Lukashenka și sunt cu adevărat gata să treacă la violență de dragul lui. În Rusia, chiar și cei care nu sunt de acord cu regimul sunt gata să meargă la moarte cu capul plecat.

Lukașenko înțelege că riscă să piardă chiar și cel mai mic sprijin în rândurile poporului belarus. În plus, jumătate din populație se opune în mod clar, iar aproximativ 40 la sută dintre oamenii care au tăcut înainte se vor transforma imediat într-un protest radical împotriva nu numai introducerii armatei belaruse în războiul împotriva Ucrainei, ci și împotriva unui chiar înrăutățirea vieții, ceea ce înseamnă pe termen lung pierderea viitorului.

Prin urmare, Lukașenko a declarat recent că intrarea armatei belaruse în războiul lui Putin este posibilă numai în cazul unui atac asupra Belarusului însuși. Propaganda lui Lukașenko a desfășurat deja un mecanism de dezinformare a populației despre presupusele „planuri ale Ucrainei de a ataca republica”. Cum se va termina aceasta este încă o întrebare deschisă, deoarece, așa cum am menționat mai devreme, rusul și belarusul mediu sunt la nivel global diferiți unul de celălalt în viziunea lor asupra lumii. Cu toate acestea, experții ucraineni subliniază atât faptul că la graniță nu există un nivel de pregătire care ar fi necesar pentru o ofensivă, cât și, printre altele, susțin că armata belarusă nu este absolut motivată.

Provocările pe care Kremlinul le va crea cu siguranță la granița belarusă-ucraineană vor avea loc cu siguranță. Primul caz a fost cu o cădere în timpul unui atac masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei pe teritoriul Belarus. Apoi, Ucraina a declarat că racheta nu era ucraineană, în timp ce Lukashenka a început la început să spună că nu este așa, iar mai târziu chiar a vorbit despre „comisie”, care ar fi trebuit să determine originea rachetei. După nici măcar o lună, ci câteva zile, acest subiect a dispărut în siguranță din spațiul informațional al propagandei belaruse, deoarece majoritatea belarușilor fie nu erau interesați să asculte astfel de narațiuni, fie nu credeau deloc în ele. Care este procentul în care provocarea cu presupusul „atac al Ucrainei asupra Belarusului” în societatea belarusă va fi percepută diferit?

Fără înțelegerea scopului și fără încredere în mașina de propagandă, niciun mecanism al politicii dictatoriale nu va funcționa. Oamenii fie vor refuza să meargă la război, fie își vor părăsi pozițiile, fie chiar își vor îndrepta mitraliera către dictator. Altfel, dacă presupunem că armata belarusă decide totuși să intre într-o ciocnire directă cu armata ucraineană, ei nu vor avea nicio motivație, cu excepția să-și salveze propriile vieți, să continue lupta. Dacă toți soldații se gândesc la viața lor și nu la un „scop” comun – armata nu numai că va fi fragmentată, dar nu va obține încă niciun succes. Toate acestea vor semăna cu un joc de supraviețuire, deoarece armata ucraineană înțelege de ce se riscă și de ce trebuie să-și apere țara cu armele în mână.

Lukașenko este conștient de absolut toate riscurile pe care le va aduce o astfel de decizie. Poziția sa este confirmată în declarațiile publice ale dictatorului belarus în cadrul CSTO. Nu are nevoie de un război pentru interesele Rusiei. Este în interesul lui să împiedice Belarus să intre în război, deoarece regimul său se va sparge o dată pentru totdeauna. Instinctul obișnuit de autoconservare.

Atacul de către Belarus al soldaților ruși, bombardarea orașelor ucrainene și genocidul ucrainenilor din Bucha, Irpen, Gostomel – toate acestea sunt deja personal responsabil pentru Lukașenko, care și-a asigurat teritoriul pentru invazie și într-un limbaj mai înțeles și mai legal – a permis trupelor străine să invadeze și să ocupe Belarus.

#Lukașenko #Ucraina #Belarus

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button