Orașul Nikopol a fost bombardat în noaptea zilei de 22 iulie. Armata rusă a lovit cu focuri de artilerie, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. Trei oameni au fost răniți. „Un bărbat în vârstă de 57 de ani și o femeie în vârstă de 78 de ani au fost spitalizați cu răni de schijă. Starea lor este de gravitate medie. Un alt bărbat în vârstă de 42 de ani va fi tratat acasă”.
Arestarea lui Igor Ghirkin, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești și blogger militar naționalist, va înfuria probabil militari ruși, precum și milbloggeri, potrivit serviciilor secrete britanice. Ministerul britanic al Apărării spune în evaluarea de sâmbără că Ghirkin a fost mult timp un critic al conducerii Ministerului rus al Apărării în războiul din Ucraina, dar că în ultimele zile comentariile sale „s-au transformat în critici directe la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a perioadei sale la putere”. Fostul comandant al separatiștilor din Donbas, care a fost condamnat de un tribunal olandez pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines, a fost arestat vineri pentru „extremism”.
Numărul de nave care caută să preia încărcături de cereale din zona Mării Negre a scăzut cu 35% în această săptămână faţă de săptămâna precedentă, în contextul în care creşte incertitudinea cu privire la siguranţa traficului comercial, iar Rusia continuă să lovească instalaţiile portuare din Ucraina, transmite sursa.
Traficul rutier pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost blocat temporar, a anunțat sâmbătă un oficial din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, transmite Reuters. „Cei care se află pe pod și în zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor”, a precizat acesta. Nu a fost precizat niciun motiv pentru oprirea traficului.
Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia „aduce război nu pace” şi, prin urmare, este o ţintă militară, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
În urma unui bombardament rusesc, au fost afectate 8 case private și 9 clădiri agricole la Nikopol. Linia de alimentare cu energie electrică a fost distrusă. A mai urmat o lovitură, ce a afectat o întreprindere industrială, dar nimeni nu a avut de suferit.
Аrestarea lui Igor Girkin pe 21 iulie poate fi o manifestare publică a echilibrării puterii între grupările Kremlinului. Conform unui nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului, este posibil să existe încercări de denigrare a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), în care a slujit Girkin.
Analiștii atrag atenția că Comitetul de Investigare al Rusiei l-a arestat pe Girkin pe 21 iulie, iar el va fi în custodie până la 18 septembrie, din cauza unei acuzații extremiste. Unele surse au sugerat că plângerile „Wagnerilor” împotriva lui Girkin ar fi putut provoca arestul său. Unul dintre surse a afirmat că arestul este legat de persecuția din partea autorităților ruse a „patrioților” ruși care sunt considerați neloiali lui Putin.
În același timp, potrivit ISW, citând surse rusești interne, arestarea lui Girkin face parte evident din eforturile Kremlinului de a înăbuși ultra-naționaliștii ruși de rang înalt, după lovitura Wagner. O sursă rusă legată de serviciile secrete rusești a dezvăluit un document în care Administrația Prezidențială a Rusiei pretinde că a dat instrucțiuni guvernului rus să „ia măsuri represive împotriva celor nebuni, inclusiv a lui Strelkov-Girkin”. Documentul vizează, de asemenea, câțiva propagandiști cunoscuți, inclusiv Margarita Simonian, bloggeri renumiți, deputați ai Dumei de Stat din Rusia cu o prezență extinsă pe internet și Prigojin.
Grupul de mercenari Wagner nu mai luptă în prezent în Ucraina, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Șeful grupului, Evgeni Prigojin, a apărut miercuri într-un videoclip, spunând că luptătorii săi nu vor mai lua parte deocamdată la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să-și adune forțele pentru Africa. Peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner au sosit deja în mod organizat în Belarus, după ce șeful statului Aleksandr Lukaşenko – cel care a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin ce a pus capăt insurecţiei armate – i-a invitat în țară să formeze armata belarusă.
Ucraina a aprobat vineri o rezoluție care prevede simplificarea procedurilor birocratice care să permită o producție mai rapidă de muniție pentru drone, potrivit The Kyiv Independent. „Dronele și muniția pentru acestea sunt de o importanță critică în prima linie a frontului. Putem și trebuie să le producem în Ucraina, creând cele mai favorabile condiții pentru antreprenorii noștri. Aceasta este singura modalitate de a satisface nevoile armatei și de a o ajuta să obțină victoria”, a declarat ministrul pentru industrii strategice, Oleksandr Kamișin. Proiectul stabilește procedurile de producție și evaluare a muniției, cum ar fi cerințele privind personalul și metodele de depozitare.
„Datorită acțiunilor Rusiei, lumea se află din nou pe marginea unei crize alimentare. Un total de 400 de milioane de oameni din multe țări din Africa și Asia sunt în pericol de a muri de foame. Împreună, trebuie să evităm criza alimentară globală”, a spus Volodimir Zelenski. În discursul de vineri-seara, acesta a menționat că a avut o conversație telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. „I-am mulțumit pentru întâlnirea productivă din Istanbul, din 7 iulie, și pentru poziția principială a Turciei în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Am coordonat eforturile pentru restabilirea funcționării Inițiativei Cerealelor din Marea Neagră. Deblocarea coridorului cerealelor este o prioritate absolută. Am discutat despre punerea în aplicare a Formulei Păcii și i-am cerut președintelui Erdoğan asistența în returnarea prizonierilor de război ucraineni, în special a tătarilor crimeeni”.