La 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale. Acestea au fost importante, deoarece au reprezentat primele teste electorale de forță pentru partidul proeuropean de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS), care a obținut majoritatea în parlament în 2021 și, împreună cu președintele Maia Sandu, are puterea de a lua toate deciziile cruciale pentru țară. În această scurtă perioadă, Republica Moldova a reușit în sfârșit să își oficializeze statutul de candidat la UE și se află acum în cea de-a treia etapă de obținere a statutului de membru, întrucât Comisia Europeană a început deja să discute datele pentru negocierile privind procedura completă de aderare a țării.
De asemenea, aceste alegeri au arătat că este din ce în ce mai dificil pentru Rusia să intervină în mod tradițional în afacerile interne ale țării. Da, influența tradițională și malignă în regiunile nordice ale țării încă se menține, dar statisticile generale arată o pierdere treptată de popularitate a tuturor figurilor pro-rusești.
În cadrul alegerilor, cetățenii moldoveni au ales 898 de lideri din mediul rural și urban și mai mult de 11 mii de primari (deputați ai consiliilor rurale, urbane și raionale). Partidul pro-european PAS a obținut mai multe locuri în consiliile a 19 din cele 32 de raioane situate în sudul și centrul Moldovei și a obținut alegerea a peste 240 de lideri orășenești și sătești încă din primul tur. PAS a obținut peste 40% din totalul voturilor, dar, din păcate, a pierdut alegerile pentru toate cele 11 orașe mari din Moldova – în special capitala Chișinău și al doilea oraș ca mărime și importanță, Bălți. În consiliul de stat din Chișinău, Acțiunea și Solidaritatea va avea 20 din cele 51 de mandate – la fel de multe ca și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), un proiect politic al primarului Ion Ceban, un fost asociat al fostului președinte Igor Dodon. Ceea ce este suspect este că, în pofida investigațiilor jurnalistice care au demonstrat legăturile sale cu agenții FSB, a vizitei sale la Moscova cu o zi înainte de invazia în forță a Rusiei în Ucraina și a multor alte lucruri, ratingul lui Ștefan nu s-a clintit în niciun fel. Acest fapt este alarmant și, prin urmare, necesită analize și investigații suplimentare.
La Bălți, partidul de guvernământ s-a clasat doar pe locul trei, cu șase mandate, în timp ce pozițiile de frunte sunt ocupate în continuare de „Partidul Nostru” al fostului primar Renato Usatîi.
Dar, în ciuda tuturor erorilor, alegerile au demonstrat că partidul pro-european rămâne majoritar în regiunile unde influența pro-rusă nu a avut timp să se instaleze. În plus, alegerile au reușit să elaboreze o strategie de combatere a influenței pro-ruse. Aceasta include blocarea eficientă a presei pro-ruse și expulzarea pe scară largă a pseudo-diplomaților ruși (după publicarea fotografiilor cu echipamente de spionaj pe acoperișul misiunii lor diplomatice). De asemenea, cel mai marginal partid „Șor” a primit statutul de neconstituțional și, în ciuda tuturor încercărilor lui Ilon Șor de a se strecura în formațiunile politice afiliate la partidul principal – acestea nu au putut participa pe deplin la alegeri. Legătura acestor partide cu Kremlinul a fost dovedită de faptul că finanțarea a venit membrilor partidului din Federația Rusă. Unii au calificat decizia SSI din Moldova drept „ilegală”, dar într-o situație de amenințare constantă a unei lovituri de stat, acest pas a fost singurul corect și rațional.
Lupta împotriva încercărilor Rusiei de a influența politica internă a Republicii Moldova este încă în curs de desfășurare. Mai mult, viitorul țării și al generațiilor este în joc.