Analize și opinii

Rusia desfășoară campanii de informare țintite pentru a discredita refugiații ucraineni din Polonia, astfel încât Varșovia să-și retragă sprijinul pentru Kiev

De când a început agresiunea nejustificată împotriva Ucrainei, Federația Rusă a răspândit în mod activ dezinformări cu privire la refugiații ucraineni care sunt forțați să rămână în țările UE din cauza ostilităților. Cele mai mari campanii de dezinformare sunt desfășurate de Rusia în acele țări care au primit cel mai mare număr de ucraineni, în special în Polonia.

Acestea urmăresc să slăbească relațiile polono-ucrainene prin crearea de contradicții între cele două națiuni, să reducă sprijinul Varșoviei pentru continuarea ajutorului umanitar și militar acordat Ucrainei și să acuze Polonia de o presupusă politică provocatoare față de Moscova.

În Polonia sunt active diverse grupuri pro-ruse, care și-au intensificat activitățile pentru a incita proteste împotriva migrației și pentru a obține informații despre circulația echipamentelor militare occidentale destinate Ucrainei. Recent, serviciile de securitate poloneze au identificat și reținut trei agenți ruși care monitorizau aprovizionarea cu arme a Ucrainei și pregăteau sabotaje pe liniile de cale ferată de lângă Rzeszow.

De asemenea, în aprilie a fost reținut în Polonia un întreg grup de spionaj format din hackeri ruși Nobelium, care a lansat o campanie de amploare împotriva ministerelor de externe și a instituțiilor diplomatice din țările NATO și ale Uniunii Europene.

De asemenea, în segmentul polonez al rețelelor de socializare, în special pe Twitter, s-a raportat că guvernul polonez a alocat mai multe fonduri pentru refugiații ucraineni decât pentru propriile persoane fără adăpost. Prin răspândirea unui astfel de fals, autorii mesajelor joacă în mod clar de partea Rusiei și încearcă să convingă publicul că autoritățile poloneze îi tratează mai bine pe ucraineni decât pe proprii cetățeni.

Pentru a obține un efect psihologic maxim, propagandiștii ruși fac referire la experți și politicieni naționaliști polonezi pro-ruși și la reprezentanți ai cercurilor radicale poloneze.
Din 20 august 2022, campania #StopUkrainizacjiPolski se desfășoară pe Twitter la inițiativa mișcării de dreapta Confederația Coroanei Poloneze. Este o mișcare loială Federației Ruse care folosește retorica migrației antiucrainene în scopuri electorale, având în vedere că în această toamnă vor avea loc alegeri pentru parlamentul polonez.

În prezent, toate țările UE sunt ținta campaniilor de spionaj și dezinformare ale Rusiei. Mai ales Rusia continuă să influențeze percepția europenilor cu privire la războiul din Ucraina. Prin urmare, este necesar să ne concentrăm asupra nivelării propagandei rusești în spațiul informațional european.

#Rusia #Polonia #propaganda

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button