Societate

Experți: Cum ne-ar putea afecta faptul că rușii fug de război în Moldova

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere semnificativă a cererilor pentru cetățenia Republicii Moldova. Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a declarat că în ultimii doi ani au fost depuse 19.200 de solicitări, cu aproape 8.000 mai multe decât în perioada 2020-2021. Solicitările provin în principal din Federația Rusă (aproximativ 70%), Ucraina (4.000 de dosare) și Belarus (locul trei).

Potrivit lui Valeriu Sainsus, demograf, doctor conferențiar universitar ASEM, totul depinde de perspectiva războiului din Ucraina și de faptul cine sunt cei care solicită cetățenia și cu ce drept, transmite sursa, cu referire la zdg.md. 

„În general, la acordarea cetățeniei trebuie respectat principiul percepției de limbă. Noi avem experiența tristă de după 1991, când o bună parte din populația alolingvă a căpătat foarte lejer cetățenia Republica Moldova, fără a avea percepție de limbă și rezultatul știm care-i”, susține expertul. 

Acesta susține că solicitanții cu drept de obținere a cetățeniei trebuie să fie prioritar conaționalii noștri, care în virtutea anumitor împrejurări, au ajuns să fie cetățeni ai Federației Ruse. 

„Dar chiar dacă și sunt cetățeni ai Rusiei, ei și-au păstrat dreptul și la cetățenia R. Moldova. În rest – după caz și situație, război sau alte considerente, dar trebuie să fim foarte atenți, candidații trebuie să fie foarte bine documentați. Rusia e cu război la granițele noastre și s-ar putea ca parte din ei să prezinte pericole pentru R. Moldova. Ar fi bine să cunoaștem practica Statelor Baltice, ca să vedem cum își racordează ei legislația la noile realități”, a mai spus expertul Valeriu Sainsus. 

La rândul său, fostul deputat Iurie Reniță, menționează că declanșarea războiului rus împotriva Ucrainei și permiterea coordonată a exodului cetățenilor ruși în unele țări CSI (Georgia, Kazahstan, R. Moldova) și ale UE a fost chiar din start o misiune bine elaborată și perfect executată de serviciile secrete rusești.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button