Ministerul Sănătății din Georgia a raportat internarea a opt participanți răniți la protestul împotriva legii „agenților străini” lângă parlament, unde, la rândul său, a fost introdus un „nivel roșu” de securitate.
După cum scrie „European Pravda”, „Ekho Kavkaza” relatează despre acest lucru.
Ministerul Sănătății a declarat într-un comunicat că victimele au suferit diverse tipuri de răni, inclusiv răni la nivelul feței, capului și diferitelor părți ale corpului, precum și intoxicații și complicații ale căilor respiratorii.
Departamentul a precizat că unul dintre ei a fost deja externat, iar șapte persoane, a căror stare este satisfăcătoare, rămân sub supraveghere medicală.
În același timp, zeci de demonstranți, precum și un ofițer al Ministerului de Interne, au primit asistență la locul protestului. Victimele s-au plâns cel mai adesea de dureri de cap și arsură la ochi, transmite agenția Novosti-Georgia.
Între timp, președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a emis un ordin de întărire a măsurilor de securitate de la ora 23:00 pe 1 mai, relatează Ekho Kavkaza.
Un comunicat al serviciului de presă al legislativului spune că „în legătură cu atacul asupra clădirii parlamentului georgian, care reprezintă un pericol pentru viața și sănătatea celor din palat, a fost declarat un „nivel roșu” de securitate. ”
„În timpul funcționării acesteia, toate persoanele sunt obligate să părăsească clădirea Parlamentului. O excepție este permisă pentru persoanele care vor fi identificate de șeful administrației parlamentare pentru a preveni amenințările situat în palatul parlamentului”, se spune în mesaj.
După cum relatează SOVA, la una dintre intrările laterale în parlament, manifestanții ard bariere de lemn și gunoaie, ridică baricade și, de asemenea, blochează intrările cu coșuri de gunoi.
Pentru a se proteja de gazele lacrimogene și presiunea tunului de apă, ei folosesc elemente de gard ca scuturi.
Cu o zi înainte, forțele speciale din Tbilisi au folosit gaz piper și tunuri cu apă împotriva protestatarilor care s-au adunat la 1 mai sub clădirea Parlamentului Georgiei.
Să vă reamintim că protestele împotriva adoptării proiectului de lege au continuat din 15 aprilie aproape în fiecare zi. După o încercare de a dispersa violent mitingul din 30 aprilie, Serviciul Special de Investigații din Georgia a început o anchetă privind utilizarea excesivă a forței împotriva participanților la un protest pașnic.
În același timp, prim-ministrul Irakli Kobakhidze promite, în ciuda protestelor, să adopte o lege care să „pacifice” țara.
Parlamentul European solicită deja ca Georgia să fie revocată ca candidat la aderarea la UE în legătură cu acțiunile autorităților georgiene.