Politică

După ce s-a văzut cu Putin, Orban a anunțat noi „întâlniri neașteptate”

După ce s-a văzut inițial cu Zelenski, ulterior – cu Putin, prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán a anunțat noi „întâlniri neașteptate”, scrie Meduza. El nu a precizat cu cine și unde vor avea loc aceste întâlniri, însă a spus că următoarea „surpriză” va fi în dimineața zilei de 8 iulie. Potrivit lui Orbán, aceste întâlniri vor fi asemănătoare cu cea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin.

Pe 6 iulie, într-un interviu pentru site-ul elvețian Die Weltwoche, Orbán a spus că săptămâna viitoare va avea „întâlniri neașteptate” asemănătoare cu cea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin. 

„Săptămâna viitoare voi avea întâlniri care vor fi la fel de neașteptate”, a menționat el. Orbán a adăugat că următoarea „surpriză” va fi în dimineața zilei de 8 iulie. El nu a precizat cu cine și unde vor avea loc aceste întâlniri.

Pe 7 iulie, a menționat sursa, ministrul maghiar al afacerilor externe Péter Szijjártó a recomandat „politicienilor europeni pro-război” să „își pună centurile de siguranță” săptămâna viitoare. 

„Misiunea de pace continuă și chiar se intensifică, așa că fac apel la politicienii europeni pro-război să-și pună centurile de siguranță”, a comunicat Szijjártó. El a mai spus că „guvernul maghiar lucrează” și „acum fiecare poate fi sigur că următoarele șase luni vor fi o misiune de menținere a păcii, menită să stabilească pacea”.

***

Pe 2 iulie curent, Orbán a ajuns într-o vizită surpriză la Kiev, fiind prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului provocat de Rusia. El a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Ultima dată când Orbán a vizitat Ucraina a fost în 2015, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Petro Poroșenko. Ungaria, condusă de prim-ministrul Viktor Orbán și ministrul afacerilor externe Péter Szijjártó, și-a manifestat de mai multe ori atitudinea favorabilă față de Kremlin. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Budapesta a făcut declarații care contrazic poziția generală a Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina. Detalii AICI.

La câteva zile după ce a fost la Kiev, premierul Ungariei Viktor Orban a efectuat o vizită în capitala Federației Ruse, Moscova – pe 5 iulie. Politicianul s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, cu care ar fi discutat despre posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina pentru încheierea invaziei ruse. După discuțiile cu Putin, Orban a declarat că pozițiile Kievului și Moscovei sunt „foarte departe una față de alta”.  ntr-o reacție la vizita premierului Ungariei în capitala rusă, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că Orban nu a reprezentat UE, fiindcă poziția Uniunii Europene față de invazia rusă din Ucraina nu permite contacte oficiale cu Putin. Detalii AICI.

Potrivit Meduza, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că decizia lui Orbán de a pleca la Moscova a fost luată „fără un acord sau coordonare” cu Ucraina. „Pentru statul nostru, principiul „nici o înțelegere despre Ucraina fără Ucraina” rămâne neclintit și facem apel la toate statele să-l respecte cu strictețe”, a comunicat Ministerul. 

#Orban #Putin #întâlniri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button