Politică

Asociația „Dreptul la Dreptate” publică o listă cu dosare politice nefinalizate în care figurează persoane învinuite pe nedrept

Reprezentanții asociației obștești Dreptul la Dreptate au alcătuit o listă cu 53 de dosare „pornite la comanda grupării mafioto-oligarhice Plahotniuc pe timpul statului capturat”. Potrivit membrilor asociației, în aceste dosare pe nedrept au fost învinuiți activiști civici, protestatari, oameni de afaceri, politicieni. Deși toți au fost deja eliberați, majoritatea continuă să mai fie purtați prin instanțe, dosarele nefiind finalizate. Doi dintre figuranți nu mai sunt în viață.

Într-o conferință de presă la IPN, potrivit sursei citate, președintele asociației, Pavel Grigorciuc, a declarat că o parte din cele 53 de dosare sunt bine cunoscute publicului larg. Printre persoanele vizate sunt fostul deputat Iurie Bolboceanu, fostul polițist Gheorghe Petic, compania Vento, avocați, oameni de afaceri, inclusiv investitori străini etc.

„Cu siguranță, această listă pe care o prezentăm astăzi nu conține toate dosarele fabricate la comandă. Din aceste considerente, venim cu un apel către societate, avocați și nemijlocit către figuranții acestor dosare, să ne comunice cazurile lor, iar noi să le documentăm și să le facem publice”, a declarat Pavel Grigorciuc.

Prezent la conferință, avocatul Eduard Rudenco a declarat că unele dosare au fost clasate, dar acestea nu reprezintă nici a zecea parte. Oamenii, învinuiți pe nedrept, în continuare sunt purtați prin instanțele de judecată, sunt limitați în drepturile pe care le au, inclusiv dreptul de circulație. De exemplu, nu pot merge la studii peste hotare. Lista prezentată nu conține numele tuturor victimelor dosarelor politice. Mulți se tem să vorbească, deoarece îi văd în funcții pe aceiași procurori și judecători care au fabricat dosare.

„Am vorbit de mii de ori despre impunitatea aceasta. Dacă nu scăpăm de ea, nu putem vorbi despre reforme în instituțiile de stat. Oamenii nu au încredere. Noi încercăm cumva să le inspirăm încrederea în instituțiile de drept, dar cum să poți să ai încredere, dacă noi îl avem pe Clima (Vladislav Clima) la Curtea Apel? Și o bună parte din acei procurori care sunt acum la Procuratura Generală tot au fost pe timpul lui Plahotniuc”, a declarat avocatul.

„Eu sper că această listă va fi analizată de Procuratura Generală, va fi susținută de actuala guvernare. Nu vreau să mai fie creată încă o comisie în incinta Procuraturii Generale din procurori care, de fapt, sunt vizați în aceste dosare penale. O bună parte din ei ar trebui să răspundă penal, nu să facă o analiză a acestei liste, să-și spună opinia, ce gândesc ei – sunt dosare cu tentă comanditară, sunt dosare falsificate sau nu sunt dosare falsificate. Cum pot să spună ei, dacă ei au falsificat aceste dosare? Ce opinie așteptăm noi de la dânșii? Eu cred și știu că în actuala guvernare și în Procuratura Generală mai sunt oameni cu verticalitate”, a declarat Eduard Rudenco.

Victor Jantovan, om de afaceri din Orhei, este una dintre persoanele care spune că a trecut prin calvarul statului capturat. „Sunt deja patru ani în care atacul raider organizat de Ilan Șor continuă”, menționează antreprenorul, acuzând că i s-a inventat o evaziune fiscală, care nu este demonstrată nici până în ziua de astăzi.

„Întreprinderea a avut de suferit, nu a putut face investiții în jur de patru ani. Am pierdut circa 60 de lucrători. Oamenii au fost speriați, târâți pe la procuraturi, pe la diferite structuri, unde li se puneau întrebări de care, pur și simplu, erau speriați. Agenții economici din subdiviziunile noastre nu primeau autorizații de funcționare timp de circa doi ani”, spune Victor Jantovan. Ceea ce a început procurorul general Alexandr Stoianoglo (în prezent suspendat din funcție) este bine, însă aceste lucruri trebuie continuate și actuala conducere a Procuraturii trebuie să acorde atenția cuvenită acestor dosare politice și persoanelor care au avut de suferit, a adăugat omul de afaceri.

Lista prezentată de asociația Dreptul la Dreptate este:

1. Oleg Horjan

2. Grupul Petrenco

3. DosarulAntifa

4. Dosarul protest 24 aprilie2016

5. Dosarul protestului din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Tudor Cioina

6. Gheorghe Petic

7. Sergiu Cebotari

8. Anna Ursachi

9. Eduard Rudenco

10. Ion Cretu

11. David Davitean

12. Victor Jantovan

13. Valerian Zabolotnii

14. Raisa Bogdan

15. Constantin Manole

16. Serghei Cosovan

17. Renato Usatii

18. Evghenii Ghendler

19. Valentin Cimpoes

20. Victor Bogatico

21. Olga Punga

22. Valeriu Cucu

23. Viorel Donica

24. Arslan Safarmatov

25. Anatol, Liubovi si Ruskin Tripadus

26. Fridriech Mayer

27. Valeriu Nedzelschii

28. Aureliu Pisica

29. Corneliu Moraru

30. Nina Cereteu

31. Ghenadie Brega

32. Anatol Matasaru

33. Valeriu Malarciuc

34. Victor si Viorel Topa

35. Vlad Musteata si compania Proimobil

36. Denis Urechi

37. Alexandr Parinov

38. Sorin Stati

39. Constantin Priguza

40. Andrei Donica

41. Lilia Munteanu

42. Ilie Cernautan si Ion Achirus

43. Corneliu Savca

44. Aureliu Antoci

45. Ion Tabora

46. Iurie Balaur

47. Ion Gorceac

48. Liudmila Boscanean

49. Alexandr Bairactar, Irina Zabun, Rosca Alexandra, Stoicov Nicolai, Caminschi Grigorii

50. Chiril Lucinschi

51. Nicolae Sargarovschi

52. Artiom Varelinta si ziar «Берега»

53. Pavel Grigorciuc

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button