Politică

„Aceste ţări din fosta URSS nu au statut real…” Mesaj halucinant al unui ambasador chinez. Reacția Chișinăului

Ambasadorul Chinei la Paris a fost criticat dur de Franţa, după ce la un post TV francez, diplomatul a pus la îndoială suveranitatea ţărilor din Uniunea Sovietică şi faptul că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei. Lu Shaye susține că ţările fostei URSS „nu au un statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţări suverane”.

Cât despre Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia din 2014, el a declarat:

„Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice. Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se realizeze încetarea focului între Rusia şi Ucraina”, a conchis ambasadorul chinez.

Franţa a reacţionat duminică prin declararea „solidarităţii sale depline” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independenţa „după decenii de opresiune”, scrie Reuters.

Între timp, și Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă declarațiile ambasadorului chinez în Franța.

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem in așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov.

La rândul său, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că aceste comentarii sunt „inacceptabile” şi că speră că nu reflectă poziţia oficială a Beijingului.

Vadim Omelcenko, ambasadorul Ucrainei în Franţa, a declarat într-o postare pe Twitter: „Nu este loc pentru ambiguitate. Crimeea este Ucraina. Imperiul sovietic nu mai există. Istoria merge mai departe”.

„Este ciudat să auzi o versiune absurdă a „istoriei Crimeei” de la un reprezentant al unei ţări care este scrupuloasă cu privire la istoria sa milenară”, a scris pe Twitter şi Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt.

Declaraţiile ambasadorului Chinei în Franţa ridică noi întrebări cu privire la încrederea pe care preşedintele francez, Emmanuel Macron, a pus-o în China pentru a acţiona ca mediator între Rusia şi Ucraina, notează The Guardian. Într-un interviu acordat la întoarcerea dintr-o vizită făcută recent în China, liderul de la Elysee a stârnit propria controversă declarând că Europa nu trebuie să fie vasala SUA şi nu trebuie să urmeze politica americană sau chineză în privinţa Taiwanului, fiind de preferat să aibă autonomie strategică.

#ambasadorul_Chinei #declaraţiile #Reacția_Chișinăului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button