Economie

Acord de liber schimb dintre Republica Moldova și Republica Arabă Egipt

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova este interesat de încheierea unui acord de liber schimb cu Egipt. Despre aceasta au discutat recent ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, cu ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Chișinău, E. S. Moayad Eldalie, transmite sursa.

Până acum, Republica Moldova are acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, Turcia și cu statele CSI.

„Ne dorim o creștere a volumului comerțului bilateral cu produse agroalimentare între Republica Moldova și Egipt. Suntem deschiși spre diversificarea activităților de colaborare în domeniul agriculturii, întrucât considerăm că Egipt reprezintă o piață de desfacere promițătoare pentru fructe și struguri.

În acest sens, MAIA manifestă interes sporit pentru inițierea negocierilor între Guverne, în vederea încheierii unui acord de comerț liber între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt, în scopul facilitării exportului de produse agricole fără taxe”, se spune într-un comunicat al Ministerului.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Egiptul este un partener comercial relativ modest al Republicii Moldova, deși pe parcursul anului curent a fost înregistrată o creștere a exporturilor spre această țară.

În ianuarie-octombrie, în Egipt au fost exportate mărfuri moldovenești în valoare de peste patru milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere de 18 ori a exporturilor.

De cealaltă parte, din Egipt au fost importate bunuri în valoare de peste opt milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere de 38%.

Pentru prima dată, despre avantajele unui acord de liber schimb cu Egipt s-a vorbit încă în 2016, fiind expediată autorităților de la Cairo o propunere în acest sens.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button