Politică

Acordul lui Orbán cu Putin: supraviețuire politică sau pariu de securitate națională?

În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai evident: Viktor Orbán, care poate fi identificat din ce în ce mai puțin cu națiunea maghiară în ansamblu, joacă un joc riscant pentru propria sa supraviețuire politică, mai degrabă decât să reprezinte interesele pe termen lung ale Ungariei în Uniunea Europeană sau NATO. Deși apropierea sa de Kremlin este cunoscută de mult, pașii Budapestei în ultimele luni au depășit „politica swing” tradițională – și, după unele indicii, a devenit chiar aliatul strategic al Moscovei în destabilizarea Europei, transmite sursa.

Dacă ne plimbăm pe străzile Budapestei, putem întâlni harta „Ungariei Mari” în nenumărate locuri, care, învăluită în nostalgie istorică, revendică teritorii în detrimentul Slovaciei, României, Serbiei, Croației și Ucrainei de astăzi. Acest simbol revizionist a devenit acum o piatră de temelie a narațiunii politice interne a lui Orbán. Întrucât nu a reușit să asigure recuperarea economică pe care l-au atins alte țări din Europa Centrală, premierul încearcă în schimb să-și unească alegătorii redeschizând nemulțumirile istorice și stârnind mândria națională.

Orbán folosește din ce în ce mai mult această strategie politică în scopuri de politică externă. În 2022, ca parte a unui acord cu Putin – conform surselor din opoziție rusă – în schimbul sprijinului Kremlinului, Orbán a acceptat în mod tacit să cedeze Transcarpatia Budapestei în cazul unei posibile victorii ruse. Deși această idee a devenit acum nerealistă – Ucraina și-a păstrat independența, iar Moscova pur și simplu nu are nimic de „preda” – obiectivele răzbunătoare ale lui Orbán nu s-au schimbat.

Guvernul maghiar a blocat de atunci aproape toate deciziile legate de Ucraina în UE și NATO, făcând în mod repetat cereri nerealiste – încercând astfel să șantajeze instituțiile comunitare. Între timp, companiile maghiare continuă să facă afaceri cu parteneri ruși, în timp ce narațiunile care fac ecou propagandei Kremlinului apar în mod regulat în mass-media pro-guvernamentală.

Orbán folosește în prezent aderarea Ucrainei la UE ca instrument. Leagă începutul negocierilor de condiții – de exemplu, recunoașterea oficială de către Ucraina a Transcarpatiei ca „regiune tradițional maghiară”. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, conform recensământului ucrainean din 2001, proporția minorității maghiare abia depășise 10%, iar de atunci acest număr a scăzut, parțial din cauza dobândirii în masă a cetățeniei maghiare și a emigrării.

Această strategie nu este nouă. Guvernul Fidesz a folosit anterior tactici similare în Transilvania, Slovacia sau Voivodina, unde a experimentat eforturi pentru autonomie pentru minoritatea maghiară. Diferența este că Ucraina este mai vulnerabilă din cauza situației sale actuale, așa că încercările de influență sunt mai greu de detectat.

Una dintre cele mai îngrijorătoare evoluții a ieșit la iveală în mai 2025: informațiile ucrainene au descoperit o rețea de informații militare maghiare care operează în Transcarpatia și au evaluat sentimentul publicului cu privire la posibilitatea unei posibile prezențe militare ungare. Dacă aceste acuzații se dovedesc adevărate, ar periclita serios securitatea și credibilitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Ungariei.

Orbán și Putin urmăresc așadar obiective similare – deși prin mijloace diferite: să rămână la putere, chiar dacă prețul este dezmembrarea instituțiilor democratice și subminarea stabilității regionale. Cel mai recent exemplu este un proiect de lege care vizează stigmatizarea organizațiilor finanțate din străinătate – ciudat de similar cu legea „agenților străini” a Rusiei. Acesta este în esență un instrument de suprimare a întregii opoziții politice, care ar scoate definitiv Ungaria din comunitatea democrațiilor liberale.

Dacă Europa nu acționează decisiv, consecințele ar putea fi imprevizibile – nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga arhitectură europeană de securitate. Pentru că a perturba din interior este întotdeauna mai periculos decât a ataca din exterior.

#Orbán #Putin #acord #securitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button