Societate

ADEPT: Moldova este pe ultima poziție în clasamentul european la vaccinare. Care este motivul

Republica Moldova este pe ultima poziție în clasamentul european la vaccinare, cu o rată de aproximativ 30 %. Această rată scăzută este determinată de neîncrederea majorității cetățenilor în vaccinuri, lucru confirmat de rezultatele cercetărilor sociologice, transmite sursa.

Totodată, un impact au și campaniile anti-vaccinare promovate prin intermediul rețelelor de socializare, arată raportul „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova, perioada august-decembrie 2021”, realizat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit directorului executiv ADEPT, Igor Boțan, situația satisfăcătoare a procesului de combatere a pandemiei, pe fundalul unei rate de vaccinare scăzute, are printre explicații faptul că într-o țară preponderent rurală, cum este Republica Moldova, intensitatea comunicării între oameni este mult mai redusă decât în statele europene urbanizate.

Această concluzie este fundamentată și de faptul că în Republica Moldova rata de contaminare în principalele urbe ale țării – Chișinău și Bălți, este de 2-3 ori mai mare decât în raioanele cu o populație rurală de aproximativ 80-90 %.

Faptul că obiectivul de vaccinare a tuturor cetățenilor Republicii Moldova până în decembrie 2021 nu a fost atins, dă de gândit că lucrurile nu chiar funcționează așa cum și-au imaginat autoritățile Republicii Moldova, menționează Igor Boțan.

De asemenea, menționăm că potrivit Bloomberg, în Moldova se administrează în medie 67 de doze de vaccin la 100 de oameni.

În medie, în prezent, se administrează 123 de doze la fiecare 100 de oameni.

Țările cu cele mai mari venituri înregistrează de 10 ori mai multe doze administrate împotriva COVID-19 decât țările cu venituri mici.

Bloomberg.com scrie că noile tulpini, conduse de varianta foarte transmisibilă delta, au provocat focare noi în toată lumea. La nivel mondial, persoanele nevaccinate sunt mai expuse riscului ca oricând, ceea ce determină oficialii americani din domeniul sănătății să o numească „pandemie a celor nevaccinați”. Chiar și în rândul celor care sunt vaccinați, varianta delta poate provoca cazuri ușoare de infectare, iar cei care se îmbolnăvesc sunt pot răspândi boala și la alți oameni, potrivit ultimelor date. Vaccinurile la rândul lor rămân eficiente în prevenirea spitalizărilor și a deceselor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button