PoliticăSocietate

Adresare către oficialii internaționali: „Solicităm susținerea poziției statului nostru, care dorește să trăiască fără trupe de ocupație”

Reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova au emis o adresare în legătură cu negocierile planificate între Rusia şi SUA, NATO şi UE privind aşa-numitele garanţii de securitate solicitate de Moscova. Printre semnatari se numără și compozitorul Eugen Doga, fostul ambasador al RM în România și Serbia, fost Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO Mihai Gribincea și ex-Ambasador al Republicii Moldova in România, Serbia si Muntenegru Iurie Renită.

„În contextul negocierilor ce urmează să aibă loc la Geneva între Rusia și SUA, pe de o parte, și Rusia cu NATO și UE, pe de altă parte, privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova, «garanții» care nu sunt altceva decât o încercare a Federației Ruse de a opri extinderea NATO spre Est, de a bloca relațiile de ordin militar ale Statelor Unite ale Americii cu republicile ex-sovietice, precum și de a limita chiar cooperarea NATO cu statele din fostul Pact de la Varșovia, noi, reprezentanții societății civile din Republica Moldova, ne adresăm Dumneavoastră în legătură cu un subiect de extremă importanță pentru securitatea actuală, dar și viitorul Republicii Moldova – cel al retragerii trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Moldovei”, se menționează în adresare.

„Pornind de la cele menționate, solicităm Excelențelor Voastre susținerea poziției statului nostru, care dorește să trăiască fără trupe de ocupație pe teritoriul său. Suntem ferm convinși că retragerea completă a trupelor si munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premizele necesare pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean pe cale pașnică și va contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune”, au punctat aceștia.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button