Politică

Ucraina ar putea relua activitatea consulară în regiunea transnistreană

Ucraina ia în considerare reluarea serviciilor consulare pe teritoriul regiunii transnistrene a Moldovei, care în prezent este controlată de nerecunoscuta Republică Transnistreană, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, trasnmite sursa.

Luni, 19 februarie, trimisul special al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Păun Rogovei, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

În cadrul întâlnirilor, părțile au discutat soluționarea unor probleme de natură economică și socio-umanitară în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

Partea ucraineană și-a subliniat sprijinul pentru o soluționare exclusiv pașnică a problemei transnistrene, păstrând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

În același timp, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare reluarea serviciilor consulare pentru cetățenii ucraineni în regiunea transnistreană. Cu toate acestea, există două cerințe pentru aceasta: asigurarea securității personalului consular ucrainean și garantarea deplasării libere către locul de desfășurare a activităților consulare pentru diplomați.

Totodată, un reprezentant al Tiraspolului și-a confirmat disponibilitatea de a coopera cu Chișinăul în ceea ce privește deschiderea de noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene, mai informează Ministerul de Externe al Ucrainei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button