Război în Ucraina

AIEA nu este lăsată de ruși să ajungă la centrala nucleară Zaporojie și e obligată să aștepte la intrarea în teritoriu

În regiunea Herson au loc „lupte grele”, după ce a început contraofensiva armatei ucrainene. Vladimir Zelenski a declarat că armata Kievului a lansat o ofensivă și în est. Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sosită la Zaporojie nu reușește să ajungă la centrala nucleară aflată la circa 50 de kilometri de oraș, transmite sursa.

Delegația AIEA nu reușește încă să ajungă la centrala nucleară

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care au sosit miercuri în orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, nu au reușit deocamdată să ajungă la centrala nucleară aflată la doar 55 de kilometri de oraș. Cel mai probabil, ei își vor petrece noaptea în Zaporojie, urmând să încerce să ajungă la centrala nucleară joi, scrie Reuters. Chiar dacă administrația instalată de forțele ruse a anunțat că vizita va dura doar o zi, membrii delegației AIEA speră să obțină un acces mai lung.

„Dacă am putea stabili o prezență permanentă sau o prezență continuată, misiunea va fi prelungită. Dar această primă etapă va dura câteva zile. Este o misiune care încearcă să prevină un accident nuclear”, a mai spus el.

Șeful AIEA: „Este o misiune care încearcă să evite un accident nuclear”

Delegaţia Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică doreşte să „evite un accident nuclear” la centrala Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a declarat directorul AIEA, Rafaelo Grossi, care conduce misiunea de experţi AIEA ce a sosit miercuri după-amiază în zonă.

„Este o misiune care încearcă să evite un accident nuclear şi să păstreze această importantă centrală nucleară, cea mai mare din Europa”, a afirmat Grossi într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul Zaporojie.

„Avem o sarcină foarte, foarte important de realizat acolo, pentru a evalua situaţia reală, pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei cât de mult posibil”, declarase Grossi în cursul dimineţii la Kiev. „Vom sta câteva zile acolo”, a spus el, după ce un responsabil prorus din zonă afirmase marţi seara că misiunea AIEA vine pentru o singură zi. Şeful AIEA a indicat că a primit garanţii de securitate din partea autorităţilor ruse şi ucrainene. „Aceste operaţiuni sunt extrem de complexe: mergem într-o zonă de război, într-un teritoriu ocupat”, a subliniat el.

Orașul este în mod normal la aproape două ore de condus de la centrală însă nu este clar cum și când echipa va ajunge la locație, având în vederea complexitatea trecerii în zonele controlate de forțele Rusiei. Vizita ar fi urmat să dureze patru zile, însă autoritățile forțelor de ocupație au spus miercuri că delegația va primi acces doar pentru o zi, fiindu-le refuzată permisiunea specială de intrare.

Autoritățile ruse au mai spus că se așteaptă ca misiunea să se alăture cozii de civili care traversează de obicei din ambele direcții teritoriile ocupate.

Dacă acest lucru se întâmplă, atunci misiunea va fi întârziată sau întreruptă, transmite The Guardian. Kiev Independent, care citează BBC Rusia, transmite că delegația stă la rând, la punctul de control, în timp ce forțele Moscovei spun că ar putea ajunge din Rusia la centrală fără niciun obstacol.

#AIEA #Zaporojie #centrala_nucleară

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button