Economie

AIPA: Mii de producători agricoli au cerut ajutor financiar de la stat

Peste 2.000 de producători agricoli au cerut statului ajutor financiar post-investițional. Mai exact, au fost recepționate 2.642 de cereri de acordare a sprijinului financiar pentru 2.104 de producători agricoli unici, în valoare de peste 1.316.500 de milioane de lei.

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care a finalizat procesul de recepționare a cererilor de solicitare a subvențiilor post-investiționale, cea mai mare pondere a solicitărilor este înregistrată pentru investițiile efectuate  în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare în sectorul vegetal, transmite sursa.

Alți producători agricoli au cerut ajutor de la stat pentru investițiile în exploatații zootehnice, în tehnologiile de lucrare a solului, precum și în dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației. Cele mai multe cereri de acordare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din Orhei, Edineț, Cahul, și Ialoveni.

Pentru anul 2023 valoarea fondului de subvenționare constituie 1,9 de miliarde de lei. Banii sunt distribuiți pentru alocarea subvențiilor post-investiționale, subvenții în avans, plăților directe în sectorul zootehnic, plăților complementare, rambursarea accizei la motorina procurată în perioada 16 noiembrie 2022 – 30 septembrie 2023 și ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

AIPA precizează că până acum, pe conturile agricultorilor au ajuns 1,5 de miliarde de lei.

#AIPA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button