Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Alegerile din Ucraina și Rusia: diferența dintre democrație și dictatură

Pe 17 martie vor avea loc în Federația Rusă așa-numitele „alegeri prezidențiale”, care au loc în condițiile regimului totalitar Putin și agresiunii militare împotriva Ucrainei. În același timp, Ucraina însăși, țară cu democrație stabilă, trece printr-o perioadă dificilă din cauza legii marțiale, care a dus la amânarea alegerilor planificate, care au avut loc în conformitate cu normele Constituției.

Ucraina este renumită ca țară în care puterea se schimbă în mod regulat prin alegeri. Cu toate acestea, refuzul de a organiza alegeri în 2024 a fost un pas forțat din cauza agresiunii ruse în țară. Acesta este un alt exemplu de amestec al Rusiei în afacerile interne ale unei alte țări.

Comparând alegerile din Ucraina și Rusia, se pot observa diferențe semnificative. Ucraina le conduce cu un nivel ridicat de transparență și concurență, unde candidații au posibilitatea de a-și demonstra ideile și propunerile alegătorilor. Diverși reprezentanți ai altor țări sunt, de asemenea, invitați în calitate de observatori independenți. În Rusia, puterea este controlată complet de regimul Putin, iar alegerile s-au transformat într-un ritual lipsit de sens, unde rezultatul este deja cunoscut dinainte. Acest lucru se observă și în Belarus.

Ultimele alegeri prezidențiale competitive din Rusia au avut loc în 1996, dar rezultatele lor au fost serios puse sub semnul întrebării în ceea ce privește legitimitatea lor. Ucraina a organizat ultimele alegeri în 2019, demonstrându-și disponibilitatea pentru schimbări democratice în țară.

Alegerile (sau „realegerile”, așa cum sunt adesea numite în mass-media) din Rusia din 2024 provoacă deja indignare și proteste din cauza ilegitimității și violenței lor împotriva cetățenilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar, care sunt forțați să participe la această farsă. Pseudoalegerile rusești sunt doar o încercare de a susține status quo-ul și regimul Putin, și nu o expresie a voinței poporului.

Ucraina, în ciuda complexității situației, va organiza cu siguranță alegeri după încheierea legii marțiale. Conducerea într-un conflict militar este o mare provocare, dar este și o dovadă a forței și rezistenței societății ucrainene.

În cele din urmă, merită subliniat faptul că diferențele dintre procesele electorale din Ucraina și Rusia indică diferențe uriașe în sistemele politice ale ambelor țări, precum și în viziunea asupra lumii a cetățenilor. Ucraina apără democrația și dreptul poporului său la libera alegere, în timp ce Rusia continuă să susțină un regim totalitar bazat pe suprimarea libertăților și drepturilor civile, precum și pe represiunea și războaiele împotriva altor state.

#alegeri #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button