Război în Ucraina/Война в Украине

Ambasada din Moscova, cetățenilor RM: Antrenarea în trupele ruse împotriva Ucrainei se pedepsește până la 15 ani de detenție

În legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale, transmite sursa.

„Se va reține că participarea mercenarului, într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

Autoritățile naționale, în virtutea cadrului legal aplicabil lor, sunt gata să adopte măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat, și să întreprindă acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanelor care se dedau unor astfel de activități.

„Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova, în cazul lezării drepturilor sale, pentru oferirea suportului consular.

Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate.

Reamintim, că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional”, mai transmite ambasada.

#Ambasada #mobilizare #Rusia #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button