InternaţionalRăzboi în Ucraina

Amenințare la adresa securității nucleare și radiațiilor: a avut loc o întrerupere completă la CNE Zaporizhzhia​

Specialiştii ucraineni au reluat astăzi legătura dintre centrala nucleară şi sistemul energetic, a notat Energoatom.

În noaptea de sâmbătă, 1 decembrie, a avut loc o nouă întrerupere la centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar de ruși, care „creează o amenințare la adresa siguranței nucleare și radiațiilor”, relatează unian.net

Pana de curent de la centrala nucleară Zaporojie a fost completă, a spus compania Energoatom.

NAEC a adăugat că sâmbătă, 2 decembrie, datorită eforturilor specialiștilor ucraineni, a fost reluată legătura dintre centrala nucleară și sistemul energetic ucrainean – s-a reluat funcționarea liniei de transport electric de 750 kV.

„În seara zilei de 1 decembrie, a avut loc o întrerupere a liniei de transport electric „Zaporozhye TPP – Ferrosplavnaya” cu o tensiune de 330 kV, prin care stația a primit energie de la sistemul energetic ucrainean. La ora 02:31 în timpul unui raid aerian , ultima linie „Zaporozhye NPP – Dneprovskaya” cu o tensiune de 750 kV a fost scoasă de sub tensiune”, – a menționat în companie.

Astfel, CNE Zaporizhzhia a rămas fără sursă de alimentare și a trecut la alimentarea propriilor nevoi de la generatoare diesel. Toate cele 20 de generatoare s-au pornit automat, iar mai târziu opt dintre ele au fost lăsate să funcționeze.

„Cea mai mare amenințare la securitate în acest stat există la a 4-a unitate de putere. Este provocată de faptul că ocupanții au folosit-o cu încălcarea termenilor licenței de funcționare a unităților de reactoare ale centralei nucleare ale autorității de reglementare ucrainene și au păstrat-o în stare fierbinte. Deconectarea pompelor principale de circulație care răcesc miezul duce la o instalație de tranziție a reactorului în regim de circulație naturală”, a spus compania.

NAEC a subliniat că un astfel de regim este dificil pentru o instalație de reactor, durata acestuia este limitată de proiectare și, din cauza acestuia, există amenințarea de defectare a echipamentului principal al unității de putere. „Unitatea trebuie transferată urgent la o stare rece”, a adăugat Energoatom.

#securitatea_nucleară #radiația #CNE_Zaporizhzhia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button