Război în Ucraina

Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE: „Este o etapă istorică pentru țara noastră”

Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Răspunsurile la cele 1822 de întrebări din partea a doua a chestionarului, structurate în 33 de capitole pe 2800 de pagini de răspunsuri care se referă la aquis-ul comunitar au fost scrise de o echipă de funcționari din cadrul ministerelor și agențiilor de stat, reprezentanți ai societății civile, membrii din diasporă și prietenii țării noastre din Uniunea Europeană, transmite sursa.

„Prin transmiterea celei de-a doua părți a chestionarului Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE am încheiat cel de-al treilea pas din lista noastră de 10 pași până la aderare. Împreună, prin dedicare, responsabilitate, efort conjugat și agenda ambițioasă de reforme vom aduce țara noastră mai aproape de UE. Este cel mai complex exercițiu birocratic realizat în timp record, ocazie cu care exprim profunda gratitudine pentru fiecare persoană implicată. Am demonstrat că împreună suntem o forță. Este o etapă cu adevărat istorică pentru țara noastră”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Documentul a fost transmis de către premierul Natalia Gavrilița ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, la evenimentul de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Precizăm că, la 22 aprilie, Republica Moldova a transmis Uniunii Europene primul chestionar completat pentru aderare, pe care l-a primit de la Bruxelles pe data de 11 aprilie.

Săptămâna trecută Parlamentul European a votat o rezoluție, prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de ”țară candidat” pentru aderare la Uniunea Europeană.

La sfârșitul lunii iunie, Comisia Europeană ar urma să emită avizul asupra cererii de aderare la Uniunea Europeană, depusă de Republica Moldova. După aceasta, Consiliul European va trebui să aprobe cu unanimitate acordarea statutului de candidat pentru țara noastră.

#Moldova #aderare #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button