Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă să se intensifice, iar acest lucru apropie tot mai mult Europa de un conflict de amploare, în care Uniunea Europeană va fi implicată, dacă atacul armat va viza o țară membră. Situația actuală arată clar că lumea nu era pregătită pentru un astfel de eveniment. Pe măsură ce timpul trece, tot mai multe țări realizează că nu se poate negocia cu Moscova, iar singura opțiune rămasă este pregătirea pentru ce este de urmat.
Desigur, liderii unor state sunt convinși că războiul ruso-ucrainean nu se va extinde dincolo de granițele Ucrainei, deoarece Rusia nu dorește un conflict cu Uniunea Europeană și NATO. Totuși, nu trebuie uitat că, în cei aproape 3 ani de război de amploare, Rusia și-a consolidat atât de mult potențialul militar, încât acum produce în doar trei luni cantități de armament și muniții echivalente cu cele produse de Uniunea Europeană într-un an, după cum a declarat ministrul german al apărării.
Mai mult, Rusia și-a găsit aliați puternici, capabili de aceleași acte de cruzime și care furnizează statului agresor o cantitate imensă de armament și chiar de trupe, cum este cazul Coreei de Nord. În prezent, Moscova nu se mai teme de nimeni, deoarece chiar și Statele Unite au slăbit în urma crizei politice interne.
De aceea, consilierul președintelui Comisiei Europene, Sauli Niinistö, a prezentat un raport privind pregătirea civilă și militară a Europei, cu recomandări pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene. Raportul subliniază că, în cazul unui război sau al unei alte situații de urgență, cetățenii UE trebuie să fie pregătiți. De aceea, este important să înceapă deja să facă provizii de produse de bază, cum ar fi alimente neperisabile, apă, medicamente, lanterne, receptoare radio pe baterii și altele.
Raportul identifică amenințarea din partea Rusiei ca fiind prioritară, având în vedere că aceasta ar putea începe un război împotriva uneia dintre țările membre ale Uniunii. Se subliniază că, în acest moment, Rusia ar trebui să fie un punct central al pregătirii europene, deoarece experiența anilor anteriori a arătat că Europa nu era pregătită pentru situații de urgență.
Niinistö a amintit că Uniunea Europeană nu a fost pregătită pentru pandemia de COVID-19 și nu a anticipat că Rusia va lansa un război total împotriva Ucrainei. De aceea, este momentul să acționăm anticipat și să fim pregătiți, în cazul în care Rusia va traversa granița uneia dintre țările UE. „De la reacție la pregătire proactivă”, a comentat consilierul mesajul principal al raportului.
Pentru gospodării, se recomandă să fie pregătite pentru auto-suficiență timp de cel puțin 72 de ore în caz de urgență. Acesta este un lucru care trebuie pregătit din timp, având în vedere că experiența pandemiei de COVID-19 a arătat că, atunci când oamenii sunt luați prin surprindere, se grăbesc să cumpere tot ce se află pe rafturi, ceea ce duce la lipsuri. Raportul recomandă statelor membre UE să le ofere cetățenilor îndrumări clare cu privire la cum să acționeze în cazul unei situații de urgență, ce servicii de urgență să contacteze și ce provizii esențiale să acumuleze.
Acest raport nu are scopul de a semăna panică în rândul populației, ci de a avertiza și pregăti cetățenii, astfel încât să își poată salva viața în cazul în care Rusia decide să înceapă un război împotriva unui stat membru sau dacă Europa va fi afectată de condiții meteorologice periculoase sau o altă pandemie. Europenii trebuie să își deschidă ochii la realitatea înconjurătoare și să înțeleagă cât de aproape se află de o zonă de conflict, care durează deja de trei ani și care adâncește și mai mult violențele. În acest context, pregătirea din timp reprezintă cel mai mic lucru pe care îl pot face pentru siguranța lor.
Niinistö recomandă extinderea drepturilor și oportunităților cetățenilor, creșterea conștientizării acestora și încurajarea dorinței de auto-suficiență. De asemenea, politicianul consideră rațională creșterea bugetului Uniunii Europene cu 20% pentru a întări securitatea și protecția în cazul unei situații de urgență.
Raportul precizează că acțiunile Rusiei împotriva oricărei țări membre vor afecta direct toate cele 27 de state: „Integritatea teritorială și independența politică a fiecărui stat membru sunt indisolubil legate de celelalte state membre și de Uniunea Europeană în ansamblu.”
Totuși, raportul menționează că Uniunea Europeană nu dispune de un plan clar de acțiune în cazul unui atac din partea Rusiei. De asemenea, diversele țări au viziuni diferite asupra realității amenințării din partea Rusiei. De exemplu, Statele Unite consideră că Rusia nu va dori să depășească „liniile roșii” și să provoace un conflict direct cu Occidentul. În schimb, informațiile serviciilor de informații germane indică faptul că Rusia ar putea ataca un stat membru al Alianței începând cu 2026. În ciuda diverselor speculații, statele europene intensifică schimbul de informații pentru a obține o imagine completă a situației.
Publicația Bild, citând surse din serviciile de informații ale unei țări membre ale UE, scrie că Rusia ar putea profita de situația actuală în care Occidentul este slab și ar putea lansa un atac la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2025, când Statele Unite nu vor putea acorda ajutor rapid din cauza schimbării președintelui.
Imagine: ilustrativă, sursă: https://protv.md/international/vecinii-rusiei-se-pregatesc-de-razboi-sfaturile-pe-care-le-au-primit-ceta%C8%9Benii-in-cazul-unei-catastrofe–2705348.html