Război în Ucraina

Analist, despre incidentul din Polonia: Războiul nu e departe

„Suntem cu toții vecinii Ucrainei, într-o formă sau alta, direct sau indirect, acest conflict ne afectează pe toți. Trebuie să fim conștienți că războiul nu e departe”.

Declarația aparție analistului politic de la București, Costin Ciobanu, care a precizat că este important cum va continua accest sprijin militar și economic, transmite sursa.

„Sunt sigur că în scenariile care există la nivelul NATO, un astfel de incident a fost luat în calcul. Eu am reținut felul extrem de ponderat și extrem de reținut în care autoritățile poloneze s-au manifestat. Nu s-au aruncat cuvinte mari pentru că întradevăr erau un moment extrem de important. Pe de altă parte, momentul a fost tratat extrem de serios, sau o reuniune a G7 imediat e un semn de preocupare și cred că cel puțin din punct de vedere politic și diplomatic s-a reacționat foarte bine”, a declarat analistul politic de la București, Costin Ciobanu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”.

De asemenea, acesta a mai precizat că este un pericol de escaladare a războiului în contextul rachetelor rusești care au căzut pe teritoriul Poloniei.

„Acum întrebarea este, dincolo de ce s-a întâmplat la graniță este cum faci într-o manieră sau alta să oprești aces baraj, această șarjă de rachete care vin din Ucraina. Știți foarte bine sunt diferite propuneri, s-a vorbit despre acel „no fly zone”, zonă de interdicție aeriană. Însă pare că lucrurile nu au avansat foarte tare comparativ cu februarie-martie, când aveam aceeași discuție. Pericolul de escaladare, din păcate, dacă se încearcă această impunere. E important aceeastă percepție care s-a solidificat ieri că nu este doar despre Ucraina ce se întâmplă. Suntem cu toții vecinii Ucrainei, într-o formă sau alta, direct sau indirect, acest conflict ne afectează pe toți. Trebuie să fim conștienți că războiul nu e departe. Va fi important cum va continua accest sprijin militar și economic”, a precizat Costin Ciobanu. 

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Lituania, Igor Clipii, menționează în context că discuția de patru minte a ambasadorului Rusiei în Polonia cu ministrul polonez de externe 

„Mesajul a fost foarte clar. Războiul de agresiune împotriva Ucrainei riscă să provoace un război între NATO și Federația Rusă. Cred că acesta a fost mesajul. S-a constatat ulterior că racheta nu este totuși o provocare intenționată din partea Federației Ruse. Cum a menționat și șeful NATO, responsabilitatea pentru criza respectivă o poartă Federația Rusă. Ea rămâne pe seama Federației Ruse. Cred că acesta a fost mesajul. În opinia mea, în cazul în care ne confruntăm cu un război neprovocat, cu o agresiune barbară, discuțiile prea lungi nu încadrează cu diplomația”, a precizat în studioul TVR Moldova Igor Clipii.

#Polonia #rachetă #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button