Prăbușirea inflației în Republica Moldova se datorează ajutorului UE. Guvernatorea Băncii Naționale, Anca Dragu, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că scăderea inflației până la 4,2% demonstrează că renunțarea bruscă la resursele energetice rusești și aportul noilor surse de energie din România a avut succes, transmite sursa.
Într-un interviu acordat marți la Viena, Anca Dragu a declarat că un aflux de ajutor financiar din partea UE și aportul noilor surse de energie din România au stat la baza încetinirii inflației înregistrate anul trecut, de la peste 30% în 2022 la 4,2%. Recuperarea după tulburarea provocată de invazia Federației Ruse în Ucraina a fost mult mai amplă decât se așteptau inițial autoritățile Republicii Moldova.
„Exemplul Republicii Moldova este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană, ceea ce denotă impactul pe care îl poate avea și asupra altor națiuni”, a spus Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei.
Potrivit ei, o națiune de 2,6 milioane de locuitori a obținut în anul 2022 statutul de candidat pentru aderarea la UE, după ce a acuzat îndelung Moscova că folosește resursele de gaze pentru a menține clasa politică de la Chișinău sub influența sa. Guvernatoarea BNM a făcut referire și la situația din Regiunea Transnistreană, la afluxul de refugiați din Ucraina și întreruperea activității principalelor rute de transport, dar și la agenda Președintei Maia Sandu care vizează integrarea Republicii Moldova în UE.
Anca Dragu a declarat că mandatul său se va concentra pe consolidarea credibilității și independenței băncii centrale, precum și pe sprijinirea reformei sectorului financiar din Republica Moldova.
„Liberalizarea contului de capital și asigurarea unei economii de piață pe deplin funcționale se numără printre reformele – cheie solicitate de UE în procesul de aderare – și „aceasta este ceea ce trebuie să facem”, a precizat Anca Dragu.
În același timp, Dragu susține că trebuie să recupereze cel puțin o parte din fondurile pierdute în urma unui scandal de fraudă bancară de 1 miliard de dolari care a lăsat națiunea în pragul falimentului în urmă cu aproape un deceniu. Șefa băncii centrale a identificat mai multe modificări legislative „critice”, unele la legea insolvenței, necesare pentru accelerarea procesului.
„Frauda rămâne o traumă nevindecată pentru Republica Moldova și ar trebui să începem recuperarea acestor fonduri pentru a recâștiga încrederea oamenilor în sectorul bancar și în instituțiile-cheie”, a declarat Anca Dragu.
Totodată, guvernatoarea BNM a menționat că viitoarea dezvoltare a Republicii Moldova va depinde de finanțarea eficientă a cetățenilor și antreprenorilor de către bănci, întrucât cererea de împrumuturi continuă să fie scăzută în comparație cu media UE.
Menționăm că Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, participă în perioada 16-17 ianuarie la cea mai importantă reuniune financiară anuală pentru Europa Centrală și de Est, Forumul Euromoney. În ultimii 29 de ani, Euromoney le oferă liderilor de afaceri și factorilor de decizie oportunitatea de a schimba idei, de a dezvolta noi contacte și de a participa la discuții informate și imparțiale.
Anca Dragu participă la reuniune pentru prima dată în calitate de șefă a băncii centrale de la Chișinău, alături de omologii săi din Armenia, Polonia, Albania, Lituania, Macedonia, Georgia, Slovenia și Ungaria.
#Anca_Dragu#inflație#banca_centrală