Economie

Andrei Spînu dă asigurări că banii pentru achitarea consumului de gaz pentru luna octombrie și noiembrie vor ajunge mâine la Moldovagaz

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andriy Spinu a dat asigurări că banii pentru plata gazelor consumate pentru octombrie și noiembrie vor veni la Moldovagaz vineri, 26 noiembrie, care urmează să plătească datoria către Gazprom. Acest lucru a devenit cunoscut în timpul unei emisiuni la Radio Europa Liberă, citând o sursă.

„Astăzi în a doua lectură în parlament au votat amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul în curs. Legea va fi votată. Furie, banii vor ajunge la Moldovagaz, iar transferul se va face la Gazprom. Nu a fost un lucru ascuns și nu ne-a surprins”, a spus ministrul Infrastructurii.

Totuși, Andrei Spînu a menționat că termenul limită de 48 de ore privind livrarea gazelor în țara noastră impus de Gazprom, a fost puțin surprinzător.

„Am aflat și eu din presă”, a subliniat ministrul Infrastructurii.

Amintim că luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” , în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus Gazprom.

Guvernul de la Chișinău a cerut de la Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate. Rușii au dat Republicii Moldova termen până vineri, 26 noiembrie.

După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button