Analize și opinii

Implicarea Republicii Moldova în războiul hibrid dintre Federația Rusă și SUA

Reieșind din ultimele evenimente geopolitice (care, spre bucuria analiștilor politici, au fost destul de numeroase), nu mai rămân dubii – acțiunile ambelor părți fac parte dintr-un act de război hibrid. Evenimentele din Kazahstan, potențialele provocări anticipate și anunțate de către ucraineni, reprezintă doar câteva din ultimele mișcări întreprinse în această relație tensionată. 

Unul dintre instrumentele esențiale ale unui război hibrid sunt acțiunile manipulative în alte țări, care reprezintă interes strategic pentru statul care aplică asemenea instrumente hibride. În acest sens este practicată pe larg și implicarea altor țări în confruntări de acest tip. Necesar de menționat că, pentru a fi implicată într-un asemenea conflict, nu este necesar ca țara să dispună de potențial militar sau potențial de alt oarecare tip. 

Istoric, lucrurile s-au aranjat în așa mod, încât Republica Moldova fie reprezintă interes strategic pentru marele puteri implicate în confruntare, fie este folosită în scop manipulativ. În acest sens, acum mai relevant ca niciodată este subiectul respectiv, reieșind în special din ultimele afirmații ale deputaților Republicii Moldova. 

Afirmația lui Blinken – generatoare de război hibrid pe Social Media

După ce SUA a „arătat cu degetul” Rusiei la anumite evenimente din trecut, în cadrul cărora militarii ruși nu s-au retras nici până în prezent din regiunile în care erau trimiși cu „scop de pace”, subiectul a fost preluat și discutat atât la Chișinău, cât și la București. 

Un subiect special a devenit implicarea Rusiei în conflictul transnistrean. Ambasada Rusiei în România a afirmat drept răspuns la acuzația SUA că rușii au „oprit războiul civil din Republica Moldova”, ceea ce a generat reacții la Chișinău. Pe partea Chișinăului s-a implicat actualul și fostul ambasador al Republicii Moldova în România. Ambii au răspuns prin postări pe rețelele de socializare, manifestând o poziției de negare a războiului civil pe care rușii pretind că l-au oprit. 

De ce problema Transnistreană nu ar trebui să devină moneda de schimb între SUA și Rusia? 

Subiectul Transnistriei este un subiect sensibil și în prezent, iar confruntările de pe Social Media nu pot contribui nicidecum soluționarea acestei probleme. În același timp, manifestându-și pozițiile în modul în care au făcut-o, deputații din Republica Moldova au dat clar de înțeles că țara deja este implicată în acest război hibrid. Reieșind din conținutul afirmațiilor, devine evident și poziția pe care o ocupă Republica Moldova în acest sens – poziția Casei Albe. 

Problema transnistreană, mereu a reprezentat un instrument de manipulare eficient și subiectul care s-a atins nu doar odată în momentele în care contradicțiile dintre Federația Rusă și SUA ajungeau la momente de relevații ale anumitor fapte din trecutul istoric. Poziția Republicii Moldova a fost manifestată nu doar odată de către Președinta țării – Maia Sandu. Aceasta a conturat clar modul în care se pretinde a fi soluționată această problemă. Cât de relevant, dar și sigur ar fi ca acum deputații să atingă acest subiect, doar că într-un context destul de tensionat? 

Războiul hibrid dintre Rusia și SUA este periculos nu atât pentru aceste 2 puteri geopolitice – mult mai periculos acest război este pentru țările care sunt implicate direct sau indirect de către acestea cu scopul de a-și întări pozițiile sau de a obține anumite avantaje. Din această perspectivă, pentru Republica Moldova este foarte important ca manifestarea poziției să nu se transforme în ceva mai radical, abținerea de la conflict, până la urmă, este cea mai nobilă metodă de a-l ocoli. 

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button