Politică

ANI: Un ex-deputat riscă să rămână fără avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei

Fostul deputat al Partidului Șor, Vladimir Vitiuc, riscă să rămână fără avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei, anunță Autoritatea Națională de Integritate, conform sursei.

Este al 27-lea act de constatare în care inspectorii de integritate au identificat diferențe vădite sau substanțiale și al 23-lea caz prin care se va solicita confiscarea averii.

În cazul fostului deputat, inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2 268 248 lei, generată în perioada 2014–2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 de euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679 411 lei, generată în perioada 2016-2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În baza prevederilor legale, Autoritatea anunță că este în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679 411 lei.

Fostul deputat a fost constatat și cu încălcări la capitolul declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale, motiv pentru care urmează a fi sesizat și organul penal. 

Subiectul supus controlului nu a declarat veniturile de peste 600 de mii sub formă de depunere mijloace bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință în perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată deținute de subiectul controlului până 11.12.2017 și respectiv 13.04.2018. Acesta a inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar ce nu face obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru anii 2016 – 2019.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv averea nejustificată va fi confiscată, iar subiectului i se aplica interdicția de a exercita funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, având și obligația de a depune declarațiile rectificate, corectând omisiunile și erorile admise.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button