Economie

ANSA prezintă date privind suprafața semănată în sectorul agricol în Republica Moldova

Circa 290 mii de hectare de culturi de toamnă, inclusiv 200 mii de hectare de grâu și 65 mii hectare de orz, au fost semănate în Moldova, în toamna acestui an. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Sursă.

Potrivit ANSA, în anul 2021 agricultorii din țara noastră au cultivat culturi agricole pe o suprafață totală de circa 990 mii hectare, inclusiv culturi de toamnă – 345 mii hectare și de primăvară – 645 mii hectare. Sectoarele semincere au constituit în total circa 52 mii hectare, care au fost inspectate și înregistrate conform destinației semințelor. Au fost rebutate din diferite motive în total 1108,6 hectare.

Pe tot parcursul anului inspectorii ANSA au fost antrenați la controlul, inspecția și certificarea materialului semincer și săditor.

Conform datelor oferite de ANSA, anual se exportă către Federația Rusă, Belarus, Ucraina, România circa 3.000 tone semințe de porumb și circa 800 de tone de floarea-soarelui. Semințele de legume se exportă în Olanda, Belarus, Rusia.

Tot în anul 2021 s-a produs și certificat material săditor: pomicol – circa 8,8 mil. bucăți; bacifer circa 3,1 mil. bucăți; ornamental – circa 20 mil. bucăți; viticol – circa 3,3 mil. vițe altoite.

Potrivit ANSA, circa 20-25% din numărul total produs, este destinat exportului. Țările în care se exportă materialul săditor sunt: Belarus, Federația Rusă, Ucraina, România, Bulgaria, Serbia.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button