Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii atrag întotdeauna atenția lumii întregi, iar de această dată situația escaladează pe fundalul instabilității globale: întărirea organizațiilor teroriste și a dictaturilor, amenințările militare la adresa Rusiei și invazia acesteia în Ucraina. Alegerea lui Donald Trump ca președinte în 2016 a fost o surpriză pentru mulți și a provocat schimbări semnificative în politică și relațiile internaționale. Dacă acest lucru se întâmplă acum, nu doar statutul Statelor Unite și viețile cetățenilor sunt în pericol, ci și întregul sistem de securitate global, care astăzi este deja atârnat de un fir.
Europa este epicentrul amenințării cauzate de consecințele alegerii lui Trump ca președinte al SUA. Aici vor începe problemele. În prezent, există discuții active în Uniunea Europeană cu privire la consolidarea propriilor capacități de apărare. Cu toate acestea, după cum ne amintim, Donald Trump s-a exprimat în repetate rânduri în favoarea părăsirii NATO, ceea ce ar putea distruge întreaga Alianță. Prin urmare, oricât s-ar strădui țările europene, prejudiciul va fi foarte greu de depășit, mai ales pe fundalul unei amenințări militare din partea Federației Ruse și al provocărilor unui număr de organizații islamiste ultra-radicale.
Potrivit declarațiilor membrilor Parlamentului European, alegerea lui Trump ar putea schimba din nou harta politicii mondiale. „Ar putea fi o dramă pentru securitatea europeană dacă Trump este ales. Prin urmare, ne pregătim pentru această posibilă nouă politică în SUA cu deplină hotărâre”, a declarat deputatul Ruja Thun und Hohenstein.
O modalitate posibilă prin care Europa poate răspunde acestui risc este să își consolideze propria apărare. În acest moment, UE se pregătește să introducă o nouă poziție – Comisarul European pentru Apărare. Acesta ar putea fi primul pas către crearea unei strategii comune de apărare pentru întreaga Uniune Europeană. Totuși, dacă se întâmplă ceva cu NATO din vina lui Trump, va fi foarte greu pentru Europa să facă față șapte amenințări, atât în ceea ce privește finanțele, cât și amploarea complexului militar-industrial.
„Această organizație este pentru pace. Unele țări sunt foarte departe de ceea ce se întâmplă în Europa de Est. Și schimbarea mentalității lor necesită ceva timp. Dar asta se întâmplă”, a asigurat Ruja Thun und Hohenstein, vorbind despre o posibilă invazie rusă a teritoriului uneia dintre țările UE.
Cu toate acestea, există și opinii că politica SUA nu ar trebui să influențeze în mod semnificativ ordinea mondială dacă „prietenul” american al lui Putin devine președinte. Europa va trebui să-și mențină autonomia. Europarlamentarul din Lituania, Petras Auštrevičius, consideră că Occidentul colectiv își va alege în orice caz propriul drum: „Nu cred că Occidentul colectiv va adera la politicile lui Trump. Dimpotrivă, mă aștept ca Occidentul colectiv să ia o altă cale în acest sens”.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că alegerea lui Trump ca președinte a izolat deja Statele Unite pe arena internațională, iar această situație se va repeta în următorul său probabil mandat prezidențial. Cu toate acestea, instituțiile democratice din Statele Unite sunt foarte puternice, iar acest lucru va preveni un colaps general al politicii externe. Această opinie a fost exprimată de europarlamentarul, Ruja Thun und Hohenstein: „Trebuie să fim pregătiți pentru schimbările pe care le poate aduce un nou mandat Trump. Deși este probabil ca până atunci situația să se schimbe, iar noi ne vom putea concentra din nou pe cooperare și relațiile internaționale.”
O schimbare a vectorului politicii externe în Statele Unite amenință întreaga lume, dar asta nu înseamnă că nimeni nu va lupta împotriva acestui lucru, mai ales în America. Lucrul trist la această situație este că un astfel de scenariu nu va face decât să irosească resurse și să creeze mai multe amenințări la adresa populației civile din Statele Unite și alte țări.
Potrivit lui Marco Mihkelson, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Eston, marea majoritate a politicienilor americani înțeleg importanța NATO. Acest lucru dă speranță că, chiar și în cazul preluării președinției lui Trump, sprijinul pentru Alianță va rămâne neschimbat și Trump nu va putea să o distrugă: „Nu trebuie să ne lăsăm divizați. Responsabilitatea noastră comună față de democrație și securitate este inalienabilă și trebuie să aderăm la acest obiectiv comun.”
În general, alegerile prezidențiale din SUA sunt unul dintre cele mai importante evenimente din lume, iar țările europene urmăresc acest proces. Indiferent de calea pe care o vor alege Statele Unite, Europa nu va „genunchia” în fața dictaturii și terorismului. UE privește spre viitor cu încredere, concentrându-se pe propriile interese și securitate.