Politică

APCE a recunoscut Transnistria ca zonă de ocupație rusească

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că amendamentul votat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la 15 martie, prin care a recunoscut că Federația Rusă a ocupat în 1992 regiunea transnistreană – o parte a R. Moldova, numită de ruși Transnistria este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Europei.

Declarația lui Popescu vine la scurt timp după ce APCE a recunoscut oficial „regiunea transnistreană ca zonă de ocupație rusă”, transmite sursa.

„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei. Această opinie a fost adoptată în APCE într-o declarație care vizează în primul rând situația din Ucraina. 

Din partea Executivului R.Moldova pot să reiterează faptul că R. Moldova va continua să caute„ soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta este singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre. Continuăm insistența noastră spre necesitatea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. 

Cât despre situația cu acest vot – R. Moldova este un stat neutru. Neutralitatea presupune că noi nu participăm la acțiuni militare a altor state, în același timp neutralitatea nu presupune indiferență pentru refugiați. (…) 

Statul nostru are nevoie de respectarea valorilor Consiliului Europei și anume prin această prisma noi am luat aceste poziții de condamnarea a războiului Rusiei față de Ucraina”, a declarat Nicu Popescu.

#Transnistria #APCE #Popescu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button