Politică

Sandu – răspuns la discursul lui Krasnoselski

Republica Moldova își dorește soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, diplomatică. O spune președinta Maia Sandu după ce pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a trimis o scrisoare în care a invitat-o la negocieri la cel mai înalt nivel, pentru soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit șefei statului, în ultimele 6 luni, de când a izbucnit războiul în Ucraina, dialogul Chișinău-Tiraspol a fost mai frecvent.

„Moldova respectă neutralitatea. Haideți să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova. Republica Moldova este o țară pașnică și va rămâne în continuare o țară pașnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat țara vecină, Federația Rusă a atacat o țară vecină”, a declarat președinta, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Maia Sandu spune că a primit scrisorile lui Krasnoselski și că autoritățile de la Chișinău vor comunica cu regimul de la Tiraspol și mai des decât până acum.

„Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul domnului viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea, pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea”, a subliniat șefa statului.

Totodată, potrivit președintei, de la începutul războiului în Ucraina, dialogul Chișinău-Tiraspol a fost „mai frecvent anume din cauza riscurilor la adresa securității pentru a evita orice intenții de destabilizare, pentru a reduce semnificativ riscurile de atragere a Republicii Moldova în acest război”.

TV8.md reamintește că pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a chemat-o din nou pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la negocieri despre „principiile unei reglementări politice pașnice”. Declarațiile au fost făcute de așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. El a menționat că „scrisoarea a fost expediată încă la jumătatea lunii august și că este un nou semnal al deschiderii Transnistriei și al disponibilităţii acesteia pentru dialogul cu Republica Moldova la cel mai înalt nivel”.

În opinia lui Krasnoselski, politica promovată de Sandu în contextul crizei din Ucraina „îndepărtează tot mai mult Moldova de poziția de țară neutră”.

#Sandu #Moldova #Transnistria #Krasnoselski

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button