Recent, lui Lukașenka i s-a reamintit încă o dată că Rusia și-a plasat armele nucleare pe teritoriul Belarusului. Este adevărat, dictatorul belarus a uitat să menționeze că așa-numitul „buton roșu” nu se află la Minsk, ci la Moscova. De asemenea, merită să ne amintim că este dificil să vorbim despre desfășurarea efectivă a armelor nucleare în Belarus, deoarece încă nu există dovezi concrete, ci doar declarații ale lui Lukașenko, Putin și ale mai multor oficiali de la Kremlin.
În acest moment nu există confirmări concrete cu privire la desfășurarea de arme nucleare în Belarus, ceea ce ridică îndoieli cu privire la credibilitatea declarațiilor lui Lukașenko. Informațiile de importanță strategică de acest tip necesită o verificare serioasă înainte de a fi percepute de public. Și, din nou, am dori să reamintim că, chiar dacă acest proiect este realizat, nu se pune problema transferării controlului asupra armelor nucleare din Belarus în mâinile lui Lukașenko. Aceasta este o cacealma evidentă. Rusia rămâne responsabilă pentru arsenalul său nuclear, chiar dacă astfel de declarații par a face parte dintr-o campanie de dezinformare.
Lukașenko este folosit de Moscova ca un instrument al unui dictator „imprevizibil și iresponsabil” într-o campanie de dezinformare. Este o modalitate de a ridica miza șantajului nuclear și de a se prezenta ca fiind mai „cumpătată și mai responsabilă” în comparație cu Lukașenko.
Amenințarea unui război nuclear manipulat de Putin s-ar putea dovedi a fi un joc costisitor pentru regimul Lukașenko și pentru poporul belarus. Comunitatea internațională ar trebui să fie deosebit de atentă atunci când răspunde la astfel de provocări.
Încălcarea de către Moscova a angajamentelor internaționale privind armele nucleare reprezintă o problemă gravă. Numai denuclearizarea completă a Rusiei poate asigura securitatea nucleară globală, iar comunitatea internațională trebuie să ceară responsabilitate în această privință.