În primul rând, câteva cifre… În cele patru luni ale anului 2024, Rusia a tras aproape 1.000 de rachete, aproximativ 2.800 de drone de atac Shahed (UAV) și aproximativ 7.000 de bombe aeriene ghidate (reglabile) în Ucraina. Și doar 3% dintre ei au lovit ținte militare, restul de 97% au lovit infrastructura civilă.
Acum să ne amintim informațiile despre cel mai recent bombardament masiv al Ucrainei.
Pe 22 martie, Kremlinul a început o nouă etapă de bombardare în masă, care are ca scop distrugerea energiei ucrainene. În acea zi, ocupanții ruși au tras 88 de rachete și 63 de bombe sinucigașe, care au devenit cel mai mare atac asupra rețelei electrice în timpul războiului ruso-ucrainean. În special, rușii au lovit hidrocentrala Nipru. Două centrale termice și electrice combinate (CHP) din regiunea Harkov au fost, de asemenea, distruse. Din cauza distrugerii acestor centrale termice, Harkov și-a pierdut principalele capacități de generare a energiei termice și electrice. Atunci a avut loc o pană de curent în oraș, lăsând aproximativ 70.000 de locuitori fără alimentare cu energie electrică. Până în prezent, electricitatea este furnizată conform programului. Dar cum rămâne cu spitalele, maternitățile, instituțiile pentru copii (școli, grădinițe)? Au nevoie de electricitate în mod constant.
În noaptea de 29 martie, forțele de ocupație ruse au lansat o nouă rachetă puternică și un atac aerian împotriva instalațiilor din sectorul combustibil și energetic al Ucrainei. Forțele Aerospațiale ale Kremlinului au folosit 99 de arme de atac aerian: 60 de UAV și 39 de rachete de diferite tipuri. În urma atacului au fost avariate centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și de vest ale Ucrainei, iar hidrocentrala Kaniv și hidrocentrala Nistru au fost atacate și de rachete rusești.
Următorul atac insidios al rușilor a avut loc pe 11 aprilie. Federația Rusă a lansat peste 40 de rachete și încă aproximativ 40 de drone în infrastructura critică din Harkov și din regiune, Kiev, Zaporojie, Odesa și Lviv. Centrala Termoelectrică Trypillya, cea mai mare din regiunea Kiev, care era principalul furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cherkassy și Jytomyr, a fost distrusă.
După aceste trei puternice atacuri rusești, 80% din centralele termice ucrainene au fost distruse!
Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kislitsa, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, a vorbit despre acțiunile criminale ale Kremlinului, inclusiv în sectorul energetic, subliniind că „chiar dacă regimurile lui Putin și Hitler nu sunt gemeni identici, au același ADN toxic.” Este Europa și întreaga lume gata să urmărească în continuare actele fasciste ale lui Putin în Ucraina? Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru genocidul poporului ucrainean.
Partenerii europeni iau în considerare în continuare apelul ministrului de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, de a transfera încă cel puțin 5-7 sisteme Patriot în Ucraina. Dar până acum partenerii nu vor să le împartă, deși au peste 100 de astfel de complexe în arsenalul lor. Ucraina nu poate aștepta. La urma urmei, după ce a absorbit Ucraina, Putin nu se va opri. Următoarele victime ale agresorului vor fi Moldova, țările baltice și alte țări europene.
Faptul că Moldova este sub amenințare este înțeles de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care, la o întâlnire cu ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, a discutat problema consolidării apărării aeriene ucrainene în contextul celor mai recente atacuri masive ale Rusiei împotriva energiei. „Din cauza faptului că cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev a fost distrusă de o rachetă rusă, am remarcat nevoia urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina”, a subliniat Președintele Republicii Moldova.
După următoarea realege a lui Putin, Rusia a început să distrugă sistematic complexul energetic al Ucrainei: centrale termice, substații, baraje. Scopul Kremlinului este de a distruge energia ucraineană și apoi industria, făcând teritoriul Ucrainei nelocuitor pentru un număr mare de oameni. Această tactică este o crimă de război tipică. Rusia este în război cu populația civilă de mai bine de doi ani, provocându-i pierderi și suferințe. Rusia este un stat terorist care ar trebui să fie într-o izolare internațională completă.
Impunitatea lui Putin îl încurajează să comită noi crime de război, care s-ar putea extinde în curând dincolo de granițele Ucrainei. O regândire imediată a amenințării ruse și a asistenței sporite pentru Ucraina este o chestiune de supraviețuire atât pentru țările europene, cât și pentru țările NATO. Livrările suplimentare de sisteme de apărare anti-aeriană și antirachetă vor contribui la protejarea nu numai a Ucrainei, ci și a întregii Europe.