EconomiePolitică

Autoritățile Găgăuziei intenționează să negocieze cu Gazprom

Autoritățile Găgăuziei vor trimite o delegație de deputați la Moscova pentru a negocia situația dificilă din autonomie din cauza creșterii prețurilor la gazele furnizate Moldovei. Această decizie a fost luată marți, 25 ianuarie, de Adunarea Populară (NSG) a Găgăuziei.

„În cadrul ședinței, unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tarifelor la gazele naturale, care, în opinia lor, va duce la creșterea costului utilităților, alimentelor și va complica semnificativ viața multor locuitori ai autonomiei. În acest sens, s-a decis crearea și delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, a declarat serviciul de presă al parlamentului autonomiei, transmite sursa.

Ca una dintre măsuri, delegația intenționează să ofere aprovizionării alternative cu gaz Moldovei către Găguzia din principala conductă transbalcanică, care străbate teritoriul autonomiei.

Republica Moldova se confruntă acum cu una dintre cele mai simțitoare crize din istoria contemporană. Moldovagaz se află în dificultate să achite pentru gazele livrate de Gazprom, iar din această cauză compania rusească amenință în fiecare lună că dacă nu vom achita la timp pentru furnizarea gazelor naturale riscăm să fim deconectați de la rețea.

În acest sens, parlamentul s-a întrunit pe 20 ianuarie, într-o ședință extraordinară în care a adoptat propunerea guvernului de a declara stare de urgență în sectorul energetic pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot atunci, compania Moldovagaz a efectuat către Gazprom plata totală de 63 de milioane de dolari a avansului pentru consumul de gaze în luna ianuarie.

În luna ianuarie, Moldovagaz va cumpăra o mie de metri cubi de gaz la prețul de 646 de dolari.

Pe 20 ianuarie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pentru cetățeni în contextul crizei pandemice și al crizei gazelor. Aceasta a îndemnat oamenii să vaccineze și să consume rațional energia.

„Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași.

Guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină”, spune Maia Sandu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button