Politică

Polonia confirmă interceptarea de către Rusia deasupra Mării Negre a unei aeronave poloneze aflată în misiune

Un avion de vânătoare rus Suhoi Su-35 a interceptat vineri o aeronavă poloneză aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre, ceea ce a provocat „o pierdere a controlului” temporară a aparatului de către piloţi, relatează AFP.

Sâmbătă seara, România, care a fost prima ţară care a anunţat incidentul, a acuzat „un comportament agresiv total inacceptabil” al Moscovei, scrie Agerpres.

Potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi, avionul rus „a intrat fără niciun contact radio în zona de operaţiuni desemnată de România”, a efectuat „manevre agresive şi periculoase, apropiindu-se de trei ori de avionul poliţiei de frontieră poloneze fără a respecta distanţa de siguranţă necesară”.

Drept urmare, aeronava „a experimentat turbulenţe semnificative”, iar echipajul, format din cinci oficiali, între care doi piloţi, „a pierdut controlul aeronavei şi a pierdut altitudine”.

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat „chiar prin faţa aeronavei” poloneze, intersectând traiectoria acestuia la o distanţă estimată la „aproximativ 5 metri”.

După incident, aeronava poloneză a aterizat în siguranţă în România.

Incidentele în care sunt implicate avioane ruse şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022. Astfel de incidente au avut loc adesea în Marea Baltică, dar şi în Marea Neagră şi în alte părţi, notează AFP.

„Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 Turbolet din dotarea Poliţiei de Frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliţia de Frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional, a fost interceptată, în jurul orei 13:20, la aproximativ 60 de km Est de spaţiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35. Manevrele agresive şi periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federaţiei Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulenţe şi dificultăţi majore în controlul acesteia”, a informat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti.

Sursa citată a menţionat că două avioane de luptă române şi două spaniole au fost pregătite să intervină, dar decolarea acestora nu a fost necesară, aeronava poloneză reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.

„(…) Echipajul din Polonia a acţionat cu calm şi profesionalism în situaţia creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reuşind să redreseze avionul, după pierderea iniţială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13:50. Niciun membru al echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naţionale.

MApN a calificat drept „complet inacceptabilă” conduita „agresivă a aeronavei militare aparţinând Federaţiei Ruse manifestată împotriva unei aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre”. „Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federaţiei Ruse în Marea Neagră”, adaugă comunicatul MApN.

#Polonia #aeronavă_poloneză #Marea_Neagră

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button