Economie

Bani.md: Pe lângă faptul că România ne asigură peste 90% din energia necesară, ne vor cumpăra și generatoare

România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică. Declarația a fost făcută de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Mai mult, după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns la Bucureşti de grava criză energetică, Guvernul țării vecine are în vedere să cumpere generatoare pentru a ni le trimite, scrie sursa.

„Situaţia este gravă, pentru că în acest moment Republica Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică. Pentru energie electrică deja România în acest moment asigură cred că peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, aş spune că reacţia României a fost extrem de promptă de la momentul în care de fapt după bombardamentele din Ucraina Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova. Şi atunci, acel necesar pe care Republica Moldova îl cumpăra din Ucraina a fost şi este asigurat în acest moment de către România”, a explicat Bogdan Aurescu la Digi24.

Potrivit acestuia, deocamdată România poate asigura acest necesar, iar „specialiştii în energie pot să spună mai bine care sunt intervalele de timp pe care se poate conta” pentru livrări de energie electrică. El a afirmat că România a ajutat republica Moldova şi cu furnizarea de păcură şi lemn de foc.

„De asemenea, am ajutat Republica Moldova prin furnizarea de păcură, de lemn de foc. Guvernul a aprobat 130.000 de metri cubi de lemn de foc la solicitarea Republicii Moldova. Continuăm cu apelurile la comunitatea internaţională pentru a acorda granturi Republicii Moldova ca să poată să cumpere energie de pe piaţa liberă”, a mai susţinut ministrul român.

În același timp, Iulian Chifu, consilierul pentru probleme de securitate al premierului român, Nicolae Ciucă, a declarat la TVR Info că „există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență”.

„Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat consilierul.

Deocamdată însă România a început să livreze energie electrică.

„Din 14 octombrie livrează 135 MW/ora/zi, iar din 24 octombrie, la solicitare, e vorba nu de un consum constant pe baza unui contract, ci de livrări de urgență, de compensare și reechilibrare și care se fac la un alt preț și o putem face în egală măsură, în limita capacității de interconectare a celor două state”, a mai precizat Iulian Chifu.

Acesta a explicat și cum s-a stabilit prețul: „livrările se fac la prețul care a fost convenit cu Republica Moldova, la un preț preferențial, validat prin hotărâre de guvern, la nivelul României”. „Cealaltă componentă, de urgență, cea validată începând cu 24 octombrie, se face la prețul pieței”.

#România #Moldova #energia_electrică #generatoare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button