Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), fiecare al doilea angajat din Moldova ridică un salariu mai mic de 7 mii de lei și doar 5,4% din numărul populației angajate în câmpul muncii se bucură de venituri lunare de peste 20 000 de lei. Sursă.
Astăzi, în țară încă se mai achită salarii sub 3 mii de lei. În luna septembrie, 6,4 la sută dintre angajați au ridicat asemenea sume. Cei mai mulți salariați – 25,1% – fac față grijilor cotidiene cu un salariu lunar de până la 5 mii de lei. Venituri cuprinse între 5 – 7 mii de lei au 18,9% dintre salariați. Remunerări de până la 10 mii de lei ridică 22,8% din numărul cetățenilor antrenați în câmpul muncii. Și doar foarte puțini moldoveni se bucură de salarii de peste 20 de mii de lei – 5,4%.
Cele mai mici salarii sunt achitate în sfera de cazare și alimentație publică. 11,5% din salariați au un salariu mai mic de 3 mii lei, iar fiecare al doilea – are salariul cuprins între 3 și 5 mii lei. Salarii mai mici de 3 mii de lei ridică și angajații antrenați în artă, activități de recreere și de agrement – 15,5%. De asemenea, în agricultură, silvicultură și pescuit – 9,3% din totalul salariaților au un venit lunar mai mic de 3 mii lei.
La polul opus, se menționează sfera de informații și comunicații, unde 86,6% din numărul total al angajaților au salarii mai mari de 7 mii lei, inclusiv 70,8% au salariul mai mare de 10 mii lei.
În sfera financiară și asigurări, de asemenea, se câștigă mai bine – majoritatea angajaților – peste 85% – sunt remunerați cu peste 7 000 de lei, restul, ridică venituri de peste 10 000.
În sfera administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii, angajații primesc salarii de cel puțin 7 mii de lei, iar 34,4% ridică remunerări de peste 10 mii de lei.
Rata celor mai „bogați” angajați, care ridică salarii de peste 20 de mii de lei este de doar 5,4%. Cei mai mulți dintre ei activează în sfera informații și comunicații – 34,8%.