Economie

BNS prezintă date despre salariile persoanelor angajate în câmpul muncii. Care sunt cele mai mici și mai mari salarii în R. Moldova

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), fiecare al doilea angajat din Moldova ridică un salariu mai mic de 7 mii de lei și doar 5,4% din numărul populației angajate în câmpul muncii se bucură de venituri lunare de peste 20 000 de lei. Sursă.

Astăzi, în țară încă se mai achită salarii sub 3 mii de lei. În luna septembrie, 6,4 la sută dintre angajați au ridicat asemenea sume.  Cei mai mulți salariați – 25,1% – fac față grijilor cotidiene cu un salariu lunar de până la 5 mii de lei. Venituri cuprinse între 5 – 7 mii de lei au 18,9% dintre salariați. Remunerări de până la 10 mii de lei ridică 22,8% din numărul cetățenilor antrenați în câmpul muncii. Și doar foarte puțini moldoveni se bucură de salarii de peste 20 de mii de lei – 5,4%.

Cele mai mici salarii sunt achitate în sfera de cazare și alimentație publică. 11,5% din salariați au un salariu mai mic de 3 mii lei, iar fiecare al doilea – are salariul cuprins între 3 și 5 mii lei. Salarii mai mici de 3 mii de lei ridică și angajații antrenați în artă, activități de recreere și de agrement – 15,5%. De asemenea, în agricultură, silvicultură și pescuit – 9,3% din totalul salariaților au un venit lunar mai mic de 3 mii lei.

La polul opus, se menționează sfera de informații și comunicații, unde 86,6% din numărul total al angajaților au salarii mai mari de 7 mii lei, inclusiv 70,8% au salariul mai mare de 10 mii lei.

În sfera financiară și asigurări, de asemenea, se câștigă mai bine – majoritatea angajaților – peste 85% – sunt remunerați cu peste 7 000 de lei, restul, ridică venituri de peste 10 000.

În sfera administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii, angajații primesc salarii de cel puțin 7 mii de lei, iar 34,4% ridică remunerări de peste 10 mii de lei.

Rata celor mai „bogați” angajați, care ridică salarii de peste 20 de mii de lei este de doar 5,4%. Cei mai mulți dintre ei activează în sfera informații și comunicații – 34,8%.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button