Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Bani nu sunt (pentru voi) – rezistați

Au trecut trei luni de război ruso-ucrainean. Costul fiecărei zile de război este prea mare, în toate sensurile. Rusia cheltuiește milioane de dolari zilnic pentru uciderea și distrugerea poporului ucrainean, suferind, în același timp, în urma sancțiunilor impuse împotriva agresiunii militare. Consecințele economice ale unui război sângeros și fără sens au fost simțite de aproape toți rușii. În același timp, guvernul rus convinge poporul că totul este în ordine, ignorând nevoile propriilor cetățeni.

Șeful Ministerului de Finanțe al Federației Ruse, Anton Siluanov, la o prelegere de la Universitatea Financiară, a spus că operațiunea specială rusă necesită investiții uriașe, dar nu a precizat cifrele. „Pentru pensii, fonduri uriașe – 600 de miliarde anul acesta, anul viitor un trilion și aceleași volume după aceea. Pe lângă bani, pentru efectuarea unei operațiuni speciale, sunt necesare și resurse uriașe. De asemenea, cetățenii au nevoie de bani pentru a susține economia”, îl citează Interfax. Moscow Times, citând date de la Ministerul de Finanțe al Federației Ruse, a raportat că în februarie 2022 au fost alocate scopului de apărare națională din bugetul federal 369 de miliarde de ruble, în martie – 450 de miliarde de ruble, în aprilie – 628 de miliarde de ruble ruble.

Spre deosebire de renumita frază (Денег нет, но вы держитесь), care a devenit meme, se dovedește a fi că au fost, și bani mai sunt. Potrivit ediției germane Focus, la începutul lunii mai, cheltuielile pentru război se ridicau la 34 de miliarde de dolari, iar la fiecare două zile se adaugă încă un miliard. Adică, de la sfârșitul lunii mai, Rusia a cheltuit degeaba aproximativ 44 de miliarde de dolari sau 40 de trilioane de ruble. Într-un moment în care ar putea beneficia poporul rus, mai ales în regiunile care sunt considerate deprimate.

Privind aceste cifre, avem impresia că guvernul rus a decis să declare război propriilor cetățeni pentru din contul acestora, nu? Prin continuarea războiului din Ucraina, Rusia scade semnificativ nivelul de trai a milioane de oameni din interiorul țării. Numărul caselor de dărăpănate este doar în creștere: anul trecut se numărau aproximativ 19 milioane de metri pătrați de astfel de locuințe. Nivelul de gazeificare, ca și pentru o țară care deține surse de petrol și gaze, în secolul XXI este extrem de scăzut și chiar rușinos – 62%. Calitatea drumului? De asemenea, este amuzant, deoarece Rusia se află pe locul 99 în clasamentul mondial pentru acest indicator. Din anumite motive, nu există bani pentru a rezolva problemele interne, dar miliarde întregi au apărut brusc pentru războaie în alte state.

Rușii care se gândesc că, fiind la mii de kilometri de granița cu Ucraina, războiul nu îi va afecta, se înșeală profund, deoarece războiul deja le afectează viața. În acest moment, rușii sunt lipsiți de oportunitatea de a trăi cel puțin într-un confort și securitate minimă, aruncându-și banii în vânt, undeva departe, pe cerul de deasupra Ucrainei.

#Ucraina #Rusia #banii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button