InternaţionalRăzboi în Israel

Biden a spus că Israelul își pierde sprijinul din partea comunității mondiale

Joe Biden a recunoscut public diferențele dintre Statele Unite și autoritățile israeliene cu privire la războiul cu Hamas. Potrivit președintelui SUA, relatează CNN, Israelul, continuând să bombardeze Fâșia Gaza, își pierde sprijinul comunității internaționale, iar guvernul condus de Benjamin Netanyahu ar trebui să-și schimbe abordarea față de războiul cu Hamas, transmite sursa.

Acum, a spus Biden la o întâlnire cu donatorii pentru campania sa de realegere din 2024, Israelul se bucură de un sprijin fără precedent în întreaga lume, dar „începe să-l piardă din cauza bombardamentelor nediscriminatorii”.

Președintele SUA consideră că Netanyahu ar trebui să-și schimbe politica. Cu toate acestea, potrivit lui Biden, acest lucru nu va fi ușor de făcut din cauza poziției membrilor guvernului său – „cel mai conservator din istoria Israelului”.

Anterior, premierul israelian a recunoscut public, pentru prima dată, diferențele cu Statele Unite, principalul său aliat, cu privire la viitorul Fâșiei Gaza după încheierea războiului. „Da, avem diferențe în ceea ce privește „ziua de după Hamas” și sper că le putem depăși”, se arată într-un comunicat publicat de biroul de presă al premierului israelian.

Netanyahu a subliniat că nu va permite Israelului să repete „greșeala de la Oslo”, referindu-se la acordurile norvegiene care au permis crearea Autorității Naționale Palestiniene, sub controlul căreia au fost transferate Fâșia Gaza și Cisiordania.

Din 2007, Fâșia Gaza se află sub controlul de facto al Hamas, în timp ce celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, este în continuare guvernat de Autoritatea Națională Palestiniană, condusă de liderul Fatah Mahmoud Abbas. Statele Unite susțin că, după înfrângerea Hamas, Fâșia Gaza revine sub controlul Autorității Naționale Palestiniene.

Autoritățile israeliene nu sunt de acord cu acest plan. „Gaza nu va fi Hamastan sau Fatahstan”, a spus Netanyahu.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 240 de ostatici. Forțele de Apărare Israelului au răspuns la atac lansând lovituri aeriene în Fâșia Gaza și apoi au intrat pe teritoriul palestinian, lansând o operațiune la sol.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că de la începutul operațiunii israeliene, peste 18 mii de palestinieni au fost uciși și aproximativ 50 de mii au fost răniți.

Pe 12 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care cere o pauză umanitară imediată a ostilităților din Fâșia Gaza. Rezoluția a fost susținută de trei sferturi din țările membre ONU.

#Biden #Israel #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button