PoliticăSocietate

Biroul politici de reintegrare vine cu explicații privind ridicarea unui lot de plăcuțe auto cu numere de înmatriculare transnistrene

Autoritățile de facto din stânga Nistrului acuză oamenii legii că au confiscat ilegal un lot de plăci auto, la Căușeni și califică cele întâmplate drept „o provocare din partea Chișinăului”. Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție pe 14 ianuarie. Reprezentanții instituției subliniază că acțiunile au avut loc în conformitate cu legea.

Presa din stânga Nistrului a calificat ca fiind „ilegale” acțiunile dispuse de către reprezentanții organelor competente ale Republicii Moldova în privința ridicării unui lot de plăci auto ce conțin simboluri neaprobate prin lege. Biroul politici de reintegrare a subliniat ca fiind inadmisibilă interpretarea sau atribuirea de etichetări activității oamenii legii.

„Măsurile dispuse survin în limitele și reieșind din procedurile prevăzute de legislația în vigoare, iar orice forme de ingerințe pentru a influența deciziile organelor abilitate de ocrotire a normelor de drept sunt interzise și implică răspunderea juridică corespunzătoare. Referitor la avertismentul Tiraspolului că aceste acțiuni vor primi răspunsuri de ordin procesual din partea așa-numitelor structuri din regiune, exprimăm regret și nedumerire în legătură cu asemenea abordări inacceptabile, or, aspectele ce țin de înfăptuirea justiției și determinarea formelor de răspundere juridică de rigoare excedă mandatul și capacitatea decizională din partea altor exponenți decât ai celor ce acționează conform literei legii și din partea organelor împuternicite prin lege”, se arată în declarație.

La fel, Biroul de la Chișinău menționează că propunerile de a identifica soluții la nivel de experți sectoriali sunt provocatoare în contextul în care asemenea aspecte nu pot fi obiect al negocierilor și al condiționărilor în lumina celor remarcate supra.

„Reamintim că plăcile date fac parte dintr-un lot ce a fost reținut în data de 22 decembrie 2021 de către reprezentanții organelor vamale ale Republicii Moldova, iar măsurile de ridicare vizează exclusiv numerele ce conțin simbolici nerecunoscute și nicidecum nu privesc plăcile de înmatriculare de model neutru ce au fost vămuite în modul stabilit, preluate și transportate la destinație de către agentul economic respectiv. Astfel, venim către Tiraspol cu apelul de a renunța la politizarea excesivă a aspectelor ce nu țin de competența oficiilor reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și de a contribui la eliminarea dificultăților artificiale pe care le întâmpină locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, au conchis autoritățile.

În ajun, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni ilegale, pe care le-a calificat drept „o provocare” și a avertizat că vor urma „consecințe penal-procesuale inevitabile”.

Amintim că, din luna septembrie 2021, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Pentru intrarea în Ucraina este nevoie ca autoturismele să dețină numere de înmatriculare neutre, care pot fi obținute la punctele de înregistrare din Tiraspol sau Râbnița.

Tiraspolul a anunțat că, din 29 decembrie, sistează temporar activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare. Se întâmplă după ce, la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută. Acestea au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button