InternaţionalRăzboi în Ucraina

Bloomberg: Rusia a spus clar Statelor Unite că este gata să negocieze despre încetare a focului în Ucraina. Oficialii americani sunt sceptici cu privire la aceste „semnale”

Rusia a semnalat Statelor Unite prin canale neoficiale că este pregătită să negocieze încetarea invaziei Ucrainei, inclusiv posibile viitoare măsuri de securitate pentru Kiev. Două surse apropiate de Kremlin au spus Bloomberg despre acest lucru, transmite sursa.

Potrivit acestora, autoritățile ruse au transmis aceste „semnale” înalților oficiali americani în decembrie 2023 printr-un intermediar pe care interlocutorii agenției au refuzat să-l numească.

Surse Bloomberg spun că președintele rus Vladimir Putin ar putea lua în considerare renunțarea la cererile ca Ucraina să rămână neutră și să nu adere la NATO, pe care Rusia, printre altele, le-a folosit pentru a justifica o invazie la scară largă. În schimb, Moscova va insista ca Kievul să recunoască controlul rusesc asupra teritoriilor ocupate de Federația Rusă în ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că agenția ei nu este la curent cu schimbările în poziția Rusiei raportate de Bloomberg. „Ucraina va decide singură dacă, când și cum să negocieze cu Rusia”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un comentariu adresat agenției că Putin a declarat în mod repetat că Rusia este pregătită pentru negocieri. „Suntem hotărâți să ne atingem obiectivele. Și am prefera să le realizăm pe cale diplomatică. Dar dacă nu, operațiunea militară va continua până când vom ajunge la ei”, a adăugat el.

La un briefing cu reporterii din 26 ianuarie, Peskov a calificat „incorect” un raport Bloomberg conform căruia Moscova, în cazul negocierilor de pace cu Kievul, ar putea abandona cererile ca Ucraina să mențină un statut neutru și să nu adere la NATO. „Acesta este mesajul greșit. Este absolut neadevărat”, a spus Peskov.

După cum notează Bloomberg, oficialii americani nu sunt conștienți de astfel de propuneri și nu văd semne că Putin ar fi serios să oprească ostilitățile. Au fost sceptici cu privire la rapoartele semnalelor rusești, scrie agenția.

Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că sunt deschise negocierilor de pace cu Ucraina, dar în propriile lor condiții. Moscova a acuzat Kievul că nu vrea să discute despre sfârșitul războiului. Autoritățile ucrainene, la rândul lor, au declarat că intenționează să returneze toate teritoriile țării confiscate de Federația Rusă.

New York Times a raportat că Vladimir Putin, începând din septembrie 2023, a semnalat prin diferite canale diplomatice că este gata să înceapă negocierile privind încetarea focului în Ucraina și îngheța ostilităților.

Vladimir Zelensky, comentând publicația NYT, a spus că nu vede „nici un pas fundamental către pace din partea Rusiei”. El crede că Federația Rusă „dă semnale” cu privire la dorința sa de a îngheța conflictul, deoarece are nevoie de o pauză pentru a-și restabili puterea și a ataca din nou Ucraina.

#Ucraina #Rusia #război #pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button